Startpagina Economie

Droogte duwt graanprijs voorzichtig omhoog

De graanprijs kwam de afgelopen weken onder druk door de verwachting dat er eerder een overschot dan tekort zal zijn dit seizoen. Ondertussen maakt men zich door de droogte in de EU meer zorgen over de omvang van de oogst. De prijs van zowel tarwe als maïs is op de termijnmarkt opgelopen.

Leestijd : 3 min

E nkele weken geleden zonden ramingen van het Amerikaanse landbouwministerie, de USDA, de graanmarkt in mineur. Aan de ramingen van de USDA wordt veel waarde toegekend. De boodschap was: er is meer dan voldoende tarwe. De mondiale tarwevoorraad in het seizoen 2020/21 kan volgens de Amerikanen met 5% stijgen.

De prijs van het septembercontract zakte op de termijnmarkt in Parijs richting 185 euro. De droogte slaat echter hard toe, in de Benelux, Frankrijk maar ook in het Zwarte Zeegebied, dat in de graanexport fel concurreert met de EU. Oogstramingen worden dus vermoedelijk snel naar beneden bijgesteld. De prijs van het septembercontract steeg naar 190 euro, het hoogste niveau sinds april, maar bleef niet lang op dat niveau. De Belgische Fegra-notering stond maandag op 169,50, wat een plus van 1,50 euro betekent ten opzichte van een week eerder.

Regenval in Rusland en Oekraïne duwden tarweprijzen vorige week vrijdag omlaag op zowel de termijnmarkt in Parijs als Chicago. De prijsval was beperkt en momenteel schommelt de prijs tussen 188 en 189 euro per ton. De richting waarop prijzen uitgaan, is moeilijk in te schatten. Frankrijk is in de EU de belangrijkste graanproducent, en hier is het beeld divers, met slechtere omstandigheden voor maaltarwe, en betere voor gerst.

Van de grotere producenten voorspelt het Franse analistenbureau Agritel wel een vrij goede oogst voor Spanje, waar veel regen viel in de lente. In de VS zijn de weersomstandigheden voor de tarweteelt verbeterd. Het land weet de export nog niet echt door te duwen, waarschijnlijk deels omdat de dollarkoers is aangetrokken. Als de dollar duurder wordt, worden Amerikaanse producten dus ook duurder. Half maart was een euro bijvoorbeeld nog 1,15 dollar waard. Aan het begin van deze week was dat nog maar 1,08.

Meteorologen voorspellen voor de komende dagen vooral droog en heet weer in grote delen van Europa, wat kan wegen op de gezondheid van winter- en voorjaarsgewassen.

Maïsmarkt

De maïsprijs schommelt op de termijnmarkt al even rond 165 euro per ton, om vervolgens richting 170 euro te stijgen. Net als bij tarwe gaat het om het hoogste prijsniveau sinds weken. Belgische gecertificeerde maïs steeg 1 euro in prijs en zit nu op 159,50 euro. De prijsstijgingen zijn voor een deel het gevolg van de gestegen olieprijs.

De VS is de grootste exporteur van maïs. Het is een markt waarop de EU vooral als importeur actief is. In de VS wordt een derde van de maïs geteeld voor verwerking tot ethanol. Veel ethanol wordt geproduceerd door grote graanhandelsbedrijven, als Cargill en ADM, die kunnen switchen tussen afzet op de ethanolmarkt en afzet richting de voedermarkt. De olieprijs loopt op en dus wordt de ethanolproductie opgevoerd.

China heeft bovendien haar belofte aan de VS deels waargemaakt door veel maïs te kopen. In de handelsoorlog tussen de VS en China werd uiteindelijk een bestand gesloten, waarin China voor vele miljarden maïs, soja en vlees uit de VS koopt. De VS ziet in ruil daarvoor af van het instellen van hoge importheffingen op bepaalde Chinese producten. De vraag is wel of het bestand stand houdt.

De Amerikaanse president Donald Trump lijkt de strijdbijl alweer op te graven door de Chinese overheid verantwoordelijk te stellen voor de coronacrisis. Tot zover de vraagkant. Aan de aanbodkant gaan analisten nog altijd uit van een ruime Amerikaanse maïsoogst.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken