Startpagina Economie

Milcobel-melkprijs blijft achter bij Europese concurrentie

Milcobel betaalde in Europees perspectief in april een lage melkprijs. Europees komen de voorschotmelkprijzen gemiddeld uit op 32,47 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 71 cent minder dan een maand eerder. Milcobel komt in april 1 euro lager uit dan in maart, op 28,81 euro per 100 kg. De zuivelcoöperatie wordt extra geraakt door de coronacrisis omdat het relatief afhankelijk is van de afzet van mozzarella.

Leestijd : 3 min

Met uitzondering van Danone zijn alle melkprijzen in april gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de melkprijsvergelijking van LTO Nederland. Alleen het Ierse Glanbia betaalde nog iets minder dan Milcobel. Het eveneens Ierse Dairygold betaalt evenveel. Dichter bij huis betaalde het Nederlandse FrieslandCampina 33,91 euro. In Frankrijk noteren Sodiaal, Lactalis, Danone en Savencia tussen de 33 en 34,50 euro.

In Duitsland liggen melkprijzen aanmerkelijk lager bij Müller, dat 30,88 betaalt. Het Duits-Nederlandse DMK komt een klap hoger uit op 32,86 euro en ook Hochwald betaalt met 32,53 aanzienlijk beter. Het Deense Arla, dat net als FrieslandCampina ook melk ophaalt in België, betaalt 33,50 euro. Granarolo uit Italië, dat een netto-importeur is van zuivel, betaalt zoals meestal met 38 euro het meest.

Naar verwachting zal de gemiddelde melkprijs de komende maand(en) verder dalen. FrieslandCampina heeft aangekondigd te verlagen met 1,90 euro en ook DMK en Arla gaan duidelijk in de min. In juni verlagen FrieslandCampina en Arla opnieuw, en wel met respectievelijk 50 cent en 1 euro. Als we naar het rollende gemiddelde over 12 maanden kijken, zit Milcobel met 31,96 euro net achter de middenmoot.

Alle prijzen zijn gebaseerd op 100 kg standaardmelk met 4,2% vet, 3,4% eiwit, 1.000.000 kg per jaar, kiemgetal van 24.999 en een celgetal van 249.999 per ml Door de toenemende differentiatie in toeslagen, bijzondere melkstromen wordt het steeds lastiger prijzen te vergelijken, merkt LTO Nederland. Daarom zullen vanaf de eerstvolgende publicatie de melkprijzen in een andere tabel gepresenteerd worden en enkele toeslagen voor GMO vrije melk worden meegenomen.

Melkaanvoer

De EU melkaanvoer nam in maart met bijna 1% toe, een bijna vergelijkbare groei als in januari en februari (gecorrigeerd voor het schrikkeldageffect). De landen in West-Europa noteerden wederom een toename, hoewel de stijging in Frankrijk en Duitsland met een groei lager dan 1% minder groot was dan in de maanden daarvoor.

De Nederlandse melkaanvoer nam in april (+1,6%) voor de negende maand op rij toe. Het volume bedroeg in de eerste 4 maanden van 2020 3,2% meer dan in dezelfde periode in 2019. Kanttekening daarbij is dat de extra productie op de schrikkeldag in februari en het lagere referentieniveau in 2019 de groei extra versterkten.

De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in maart een wisselend beeld zien. Enerzijds was sprake van een sterke groei in Australië (+5%), de VS (+2%) en Argentinië (+6%). Anderzijds nam de melkaanvoer in Nieuw-Zeeland met bijna 2% af en bleef het volume in Uruguay gelijk. Het geaggregeerde volume van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) lag in het eerste kwartaal van 2020 2,5% hoger dan het jaar daarvoor.

Marktprijzen

Nadat in de tweede helft van april de rust op de markt was teruggekeerd en stabilisatie optrad van het prijsniveau, werd in mei het sentiment steeds positiever en was er weer ruimte voor hogere prijzen. De boterprijzen zijn in mei sterk gestegen, zo merkt LTO op. Voor LDA is dat goed nieuws, want zij steunen sterk op de botermarkt. Eind mei lag het prijsniveau alweer bijna op 300 euro per 100 kg.

Een aantrekkende vraag vanwege de gunstige prijzen, de heropening van de horeca, hogere roomprijzen en activatie van de private opslag lagen hieraan ten grondslag. Ook de notering van mager melkpoeder is in mei omhoog gegaan, zij het niet zo sterk als bij boter. De vraag is beter dan verwacht. Wel moet Europa op de wereldmarkt opboksen tegen de VS, die op een lager niveau aanbieden. De notering van mager melkpoeder kwam eind mei ruim de 200 euro per 100 kg uit, waarmee het interventieprijsniveau verder uit het zicht kwam te liggen.

Lees ook in Economie

Dalende melkpoedermarkt door zwakke mondiale vraag

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan in dalende lijn, de voorraden zijn zowel in Europa als in de VS laag door een lagere productie.
Meer artikelen bekijken