Europol haalde in 2020 maar liefst 1.346 ton illegale pesticiden van de markt

Deze hoeveelheid in beslag genomen pesticiden zou voldoende zijn om 207.000 km² te besproeien.
Deze hoeveelheid in beslag genomen pesticiden zou voldoende zijn om 207.000 km² te besproeien. - Foto: LBL/archief

De diensten van Europol hebben inspecties uitgevoerd aan land- en zeegrenzen, binnenlandse marktplaatsen en pakketleveringen, waarbij meer dan 3.000 ton pesticiden zijn gecontroleerd. In totaal werden 260 onderzoeken geopend, 2 personen gearresteerd en 1.346 ton illegale pesticiden in beslag genomen.

Nog lopende onderzoeken

Momenteel lopen er nog 8 onderzoeken in België, Frankrijk, Duitsland, Polen, Slovenië en Zwitserland. “Deze hoeveelheid in beslag genomen pesticiden zou voldoende zijn om 207.000 km² te besproeien, of meer dan alle landbouwgrond in Duitsland, die bijna de helft van het land beslaat, bijna 75 % van de landbouwgrond in Frankrijk, of meer dan 150 % van de landbouwgrond in Roemenië”, stelt Europol.

Een Europese studie schat dat 10 tot 14 % van de EU-markt voor pesticiden wordt beïnvloed door deze illegale handel en dat criminelen tot 70 euro verdienen voor elke verhandelde kilogram illegale pesticiden. “Sommige georganiseerde misdaadgroepen die pesticiden verhandelen, zijn ook betrokken bij andere illegale activiteiten, zoals de handel in nagemaakte sigaretten en de illegale handel in geneesmiddelen.”

Meest gereguleerd ter wereld

“Pesticiden zijn een van de meest gereguleerde producten ter wereld: ze richten zich op schadelijke organismen in planten, maar zijn veilig voor mens en milieu, wat ons niet kan vertellen hoeveel schade het werkelijk lijdt aan dergelijke giftige stoffen.” Het misbruik in de handel van illegale pesticiden varieert van de handel in nagemaakte of verkeerd geëtiketteerde producten tot de illegale invoer van verboden stoffen, zoals chloorpyrifos, specifiek gericht in de operatie Silver Axe 2020.

Een aantal successen: niet-toegelaten pesticiden naar Cyprus vanuit Zwitserland onderschept in België, beslag te leggen op niet-geëtiketteerde producten die in kleine zendingen in Polen zijn aangetroffen, de Italiaanse autoriteiten hebben 16,9 ton namaakpesticiden in beslag genomen.

Nog dit: in de afgelopen 5 jaren werden tijdens de vijf operaties Silver Axe maar liefst 2.568 ton ton illegale pesticiden in beslag genomen.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent