Startpagina Edito

Edito: water naar de zee dragen

Voor het vierde jaar op rij wordt ons land dit voorjaar getroffen door een uitzonderlijke droogte. Tegelijk stroomt soms in natte periodes overvloedig water naar de zee. Terwijl de captatieverboden ons om de oren vliegen, lijkt het tijd voor een masterplan dat de watervoorziening garandeert.

Leestijd : 2 min

Komt er straks nog water uit de kraan? Het is een nieuwskop van de VRT die je eerder zou verwachten in het verarmde Noord-Korea of ergens in een gortdroge hoek van het Midden-Oosten. Het goede nieuws: watermaatschappijen zeggen alvast van wel. Maar dat de vraag gesteld wordt en de overheid oproept de auto even niet te wassen, het douchen even in te korten… is eigenlijk al een teken aan de wand.

Het is uitzonderlijk dat meerdere jaren op rij het weer bijzonder tegenzit. Het weer is in deze hoek van Europa hetzelfde, maar de uitkomst verschilt toch behoorlijk van land tot land, wat het gevolg is van verschillen in beleid. Je hoeft maar net over de grens in Nederland of Noord-Frankrijk te rijden om te zien dat er veel meer haspels zijn opgesteld. Waar beregening bij ons in veel regio’s een uitzondering is, is het bij de buren eerder de regel.

Het weer is dan ook niet de enige factor die bepaalt hoeveel zoet water er beschikbaar is. Bevolkingsgroei, economische groei en een steeds grotere nadruk op ecologische belangen bij het waterbeheer leiden al langere tijd tot een steeds grotere druk op de watervoorziening. Vlaanderen zag onvoldoende in welke risico’s dit met zich meebrengt. Inmiddels is 15% van de grond verhard, 2 keer zoveel als het EU-gemiddelde.

Elke dag komt er 3 ha beton, klinkers of asfalt bij. Vlaams minister Zuhal Demir wil een onthardingsbeleid en denkt aan de aanleg van stuwen en bufferbekkens. Dat is geen sinecure, want nu wordt effectief zoet water bij overtollige regenval door een sluizensysteem naar de zee geleid. Water naar de zee dragen dus.

Ook wil ze met subsidies mensen en bedrijven aanmoedigen om een waterput aan te leggen, voor het opvangen van hemelwater. Het zijn mooie ideeën die we al veel vaker hoorden, maar die na een droog seizoen helaas vaak vergeten worden.

Water is een voorwaarde voor leven. Als de NASA geen water vindt op een planeet, weet het alvast dat er niks leeft. Voor de landbouw is water een belangrijke productiefactor. De planten groeien niet zonder water en ook in de verwerking van landbouwproducten wordt veel water gebruikt, vooral om ze te reinigen. De landbouw mag dan ook van de Vlaamse overheid een masterplan eisen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken