Startpagina Actueel

Overleggroep Milieu en Klimaat wil meer armslag in voorbereiding nieuw GLB-ontwerp

De coördinatie van de opmaak van het nieuwe GLB zit bij het departement Landbouw & Visserij, maar Vlaams minister Zuhal Demir stelt dat “goede samenwerking met het beleidsdomein Omgeving nodig is, gezien milieu en biodiversiteit een belangrijke rol hebben.” Meer nog: ze vraagt in overleg een bijsturing van de plannen die in voorbereiding en in opmaak zijn.

Leestijd : 4 min

Na een eerder debat in de commissie Landbouw van het Vlaams parlement was er ook in de commissie Leefmilieu en Omgeving een gedachtenwisseling over de impact van de Europese biodiversiteitsstrategie en Farm-to-Forkstrategie op Vlaanderen.

Standpunt in schoot van Vlaamse regering

“In de schoot van de Vlaamse regering zal hierover een standpunt worden bepaald”, reageert bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir. “De Europese ambities voor biodiversiteit zijn hoog en ze getuigen van een koppeling tussen biodiversiteit en klimaat. We hebben al heel wat beleidsplannen rond water, energie, klimaat, lucht, evenals de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, die relevant is voor verschillende aspecten.”

De Europese ambities voor biodiversiteit zijn hoog en ze getuigen van een koppeling tussen biodiversiteit en klimaat , zegt minister Zuhal Demir.
De Europese ambities voor biodiversiteit zijn hoog en ze getuigen van een koppeling tussen biodiversiteit en klimaat , zegt minister Zuhal Demir. - Foto: Belga

Minister Zuhal Demir (N-VA) belooft in overleg te gaan met haar collega Hilde Crevits (CD&V), bevoegd voor landbouw. “Er lopen gesprekken over het nieuwe GLB en de strategische plannen. De coördinatie van het GLB zit bij de landbouwadministratie, maar aangezien milieu en biodiversiteit in dit dossier een belangrijke rol hebben en de expertise aanwezig is in het beleidsdomein Omgeving, vind ik het belangrijk dat er voor de voorbereiding een goede samenwerking is met de collega’s van de landbouwadministratie.”

Bijsturing van alle onderdelen in voorbereiding GLB-plan

Volgens haar doet het recente verschijnen van de Farm-to-Forkstrategie en de biodiversiteitsstrategie en hun implicaties voor het GLB het belang van een goede voorbereiding en samenwerking alleen maar toenemen. Meer nog. “Dat betekent ook dat de al voorbereide onderdelen of onderdelen in voorbereiding, zoals strategienota, ex ante-evaluatie, interventiefiches... zullen moeten worden bijgestuurd.”

Intussen gaan meer en meer stemmen op om, bij uit het uitblijven van het Meerjarig Financieel Kader (MFK) het GLB een extra jaar later op te starten, dus pas in 2023. In 2018 is het departement Landbouw & Visserij al gestart met de voorbereiding van het nieuwe GLB-plan.

Verleden jaar werd aan de SALV, de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij, een advies gevraagd over de ontwerpstrategie. “Er is een goede samenwerking tussen de overleggroep van het beleidsdomein Omgeving en het Departement Landbouw en Visserij. Er worden dan ook heel wat voorstellen vanuit mijn administratie opgenomen, in de eerste plaats die waarbij mijn administratie later ook voor de uitvoering zal moeten instaan, dus vooral milieu- en klimaatmaatregelen en plattelandsmaatregelen. Hoewel er een goede samenwerking is tussen de overleggroep van het beleidsdomein Omgeving en het departement Landbouw & Visserij werd de overleggroep Omgeving in de eerste helft van 2019 niet betrokken bij de voorbereiding van de strategienota die aan de SALV en aan de Minaraad werd voorgelegd”, stelt minister Zuhal Demir. Het departement Landbouw & Visserij ontkent en stelt dat departement Omgeving wel betrokken was bij de voorbereiding van de strategienota. Dat laat Nele Vanslembrouck, woordvoerder van het departement Landbouw & Visserij, in een reactie weten.

Landbouwers op weg zetten en ondersteunen

De coördinatie van de overleggroep Omgeving zit bij de VLM, de Vlaamse Landmaatschappij. Naast de VLM behoren het ANB (Agentschap Natuur en Bos), de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij), OVAM (Openbare Afvalstoffenmaatschappij) en het departement Omgeving tot die expertengroep. “Vanuit deze overleggroep worden voorstellen gedaan om tot te komen tot betere en meetbare resultaten op het vlak van biodiversiteit, omgevingskwaliteit en klimaat. Het uitgangspunt daarbij is steeds dat door het GLB-strategisch plan de landbouwers op weg worden gezet en ondersteund om de doelstellingen op het vlak van water, lucht en biodiversiteit te realiseren.”

Veel aandacht gaat naar biodiversiteit.
Veel aandacht gaat naar biodiversiteit. - Foto: Pixabay

Of het nu verder tot een krachtmeting tussen departementen Omgeving en Landbouw & Visserij komt, is niet duidelijk. Voor minister Zuhal Demir (Milieu en Omgeving) is het duidelijk. “Aangezien Vlaanderen in de doorvertaling van het GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) na 2020 meer zelf kan bepalen hoe de mix van instrumenten van het GLB in te zetten om meetbare resultaten te boeken, is er ambitie nodig op het vlak van milieu en klimaat. Zonder een gedegen uitwerking zal het moeilijk worden, denk ik, om een goede toestand qua oppervlakte- en grondwater te bereiken.” Verder hoopt de minister op bijkomende monitoringgegevens, om de resultaten op het vlak van biodiversiteit nog beter te kunnen opvolgen.

‘Milieulijn’ bewaken, zowel Europees als Vlaams

Eerder liet landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) weten dat zij uitdrukkelijk hamert op de haalbaarheid van de voorgestelde doelstellingen door de landbouwers.

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V), links in het gezelschapschap van Sonja De Becker (voorzitter Boerenbond) en partijgenoot en Europarlemenslid Kris Peeters, hamert op het belang van de haalbaarheid van de doelstellingen voor de landbouwers.
Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V), links in het gezelschapschap van Sonja De Becker (voorzitter Boerenbond) en partijgenoot en Europarlemenslid Kris Peeters, hamert op het belang van de haalbaarheid van de doelstellingen voor de landbouwers. - Foto: LV

Ze onderschrijft de doelstellingen, maar nuanceert ook. “Is er dan een verschil in visie tussen jullie bieden”, vroeg Groen-parlementslid Mieke Schauvliege zich luidop af. “De Europese commissie zal een haalbaarheidsstudie opmaken”, antwoordt minister Zuhal Demir. “Vervolgens wordt aan elke lidstaat een doelstelling toegewezen. Voor mij zijn het halen van milieudoelstellingen van groot belang. Ik zal daar op alle fronten, Europees maar ook binnen de Vlaamse regering, de milieulijn bewaken. Ik ben daar ook voor bevoegd.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken