Startpagina Melkvee

Oproep project ClawCare: Breng klauwproblemen mee in kaart

In het innovatief vierjarig project ClawCare willen onderzoekers klauwproblemen in kaart brengen via thermografie en een app. Om een databank met beelden aan leggen zijn de projectpartners op zoek naar deelnemende melkveebedrijven.

Leestijd : 2 min

Klauwproblemen leiden tot kreupelheid, naast mastitis en vruchtbaarheidsproblemen, één van de belangrijkste gezondheidsaandoeningen bij melkvee. Kreupelheid heeft zware economische gevolgen en een negatieve impact op het welzijn van de koe. Een goede preventiestrategie vormt de basis. Binnen het ClawCare-project willen de projectpartners UGent, ILVO, Inagro, HoGent en Hooibeekhoeve nog een stap verder gaan.

Is klauwverzorging nog doeltreffend?

Belangrijkste doel van het project is om na te gaan of de huidige manier van klauwverzorging nog steeds doeltreffend is voor onze moderne, hoogproductieve koeien. Tevens zal onderzocht worden of nieuwe hulpmiddelen zoals een betaalbare intelligente smartphone app, voor het opsporen en lokaliseren van klauwproblemen in een vroeg stadium daarbij een hulp zou kunnen zijn.

Onderzoekers zullen daarvoor beroep doen op betaalbare mobiele warmtecamera’s en zullen hiervoor een bijhorend zelflerend beeldverwerkingsalgoritme ontwikkelen. Daarnaast zal ook onderzoek gedaan worden naar de efficiëntie van producten om in klauwbaden toe te passen.

Deelnemers gezocht

Om een grote databank met thermale beelden te kunnen aanleggen zijn de projectpartners op zoek naar deelnemende melkveebedrijven. Verzorg je zelf de klauwen van je koeien en ligt jouw melkveebedrijf in een straal van ±60 km rond de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent in Merelbeke? Mogen onderzoekers de volgende 3 jaar langskomen om de klauwen van je koeien te verzorgen en tegelijkertijd beeldmateriaal te verzamelen?

Geef dan je contactgegevens door aan Geert Opsomer (geert.opsomer@ugent.be).

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken