Startpagina Economie

Aantal coronagevallen Duitse slachterij blijft oplopen

Het aantal coronagevallen bij de in opspraak geraakte Duitse slachterij Tönnies is weer drastisch gestegen. Inmiddels is bij 1.553 werknemers een besmetting vastgesteld. In totaal zijn tot nu toe 6.650 tests afgenomen. De politiek eist dat het bedrijf veroorzaakte maatschappelijke schade gaat vergoeden.

Leestijd : 2 min

De Duitse federale minister voor arbeid, Hubertus Heil, zei zondag dat Tönnies aansprakelijk is voor de schade van de corona-uitbraak in haar slachterij. “Iedereen die de regels overtreedt en verspreiding van corona veroorzaakt en zodoende een hele regio gijzelt, moet daarvoor aansprakelijk worden gesteld”, vindt de minister. De Groenen, een grote politieke partij in Duitsland, vind dat de schatrijke van het bedrijf, Clemens Tönnies zijn persoonlijke vermogen moet aanwenden. Het bedrijf heeft gezegd in elk geval coronatests in het Kreis Gütersloh volledig te gaan vergoeden.

De coronauitbraak bij het vleesbedrijf in Rheda-Wiedenbrück, een van de grootste van het land, leidde ertoe dat scholen en kinderdagverblijven in de regio weer de deuren moesten sluiten. Personeel en families worden gedwongen thuis te blijven. De regio sluit niet uit helemaal op slot te moeten, al doet men dat pas als de besmettingen niet meer te herleiden zijn.

Inmiddels discussieert de politiek over een reorganisatie van de vleessector. Ook concurrenten waaronder Vion - Nederlands maar grootschalig in Duitsland actief - en Westfleisch hadden al veel besmettingen. Volgens critici komt de uitbraak onder meer omdat slachterijen goedkope Oost-Europese krachten inzetten, die dicht opeengepakt in kleine ruimtes wonen. Dat was wellicht altijd al schandalig op menselijk vlak - er was zeker kritiek op vanuit vakbonden - maar nu ook een gezondheidsrisico.

Bij de bestrijding van de Tönnies-uitbraak zijn tientallen soldaten ingezet. Zij helpen bij het onderzoek naar contacten van geïnfecteerden en bij de verwerking van testgegevens. Een deel van de soldaten zijn medici.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken