Startpagina Droogte

Vlaams-Brabants gouverneur heft captatieverbod tijdelijk en gedeeltelijk op

Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte heft het captatieverbod, dat hij op 29 mei uitbreidde tot grote delen van de waterlopen in de bekkens van de Demer, Zenne, Dijle, Dender en Nete, tijdelijk op tot en met 27 juni. In de praktijk betekent het dat teruggeschakeld wordt naar het captatieverbod zoals het van kracht werd op 21 mei. De waterstand in de waterlopen is verbeterd.

Leestijd : 1 min

Het captatieverbod blijft van kracht in de Mark, de Hollebeek (stroomopwaarts van de monding van de Bosbeek), de Steenvoordbeek, de Molenbeek, de Linkebeek, de Dijle (stroomopwaarts van de monding van de Demer), de Grote Gete, Waarbeek, Dormaalbeek (stroomopwaarts van het Roefferdingeplein), de Grote Leigracht, de Leigracht, de Kleine Beek, de Hertselseloop en de Dorpsbronbeek in de bovenloop van de Kleine Gete.

Per 28 juni vervalt de opheffing en is de situatie uit het verbod van 29 mei terug van kracht.

Het verbod geldt niet voor het beperkt capteren van drinkwater voor vee, van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen en voor de productie van drinkwater.

Belga

Lees ook in Droogte

Droogtecommissie stelt versoepeling oppompverbod voor

Akkerbouw De Droogtecommissie in Vlaanderen heeft voorgesteld om het verbod om water op te pompen uit onbevaarbare waterlopen, aan te houden. De captatieverboden op de bevaarbare waterwegen in het IJzerbekken en op de Moervaart kunnen wel op de schop, met uitzondering van de plaatsen waar er nog blauwalgen zijn.
Meer artikelen bekijken