Startpagina Akkerbouw

Cartografische tool verbindt vraag en aanbod in teelt van biomassa

De vraag naar plantaardige grondstoffen neemt gestaag toe. Om te voorzien in de (toekomstige) behoefte aan plantaardige biomassa, moet er echter grond beschikbaar zijn. Het project New-C-Land wil marginale gronden nieuw leven inblazen via aanplantingen voor de duurzame productie van energie en materialen. De projectpartners ontwikkelden een online kaart die de onbenutte sites met biomassapotentieel en eindgebruikers van biomassa in de regio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen identificeert. De kaart is nu online beschikbaar.

Biomassa van plantaardige teelten, zoals wilg, els, populier, miscanthus en hennep, wint aan belang in de productie van energie en materialen. Bioraffinaderijen en producenten van bio-energie, ecologische bouwmaterialen en textiel tonen dan ook meer en meer interesse in dergelijke grondstoffen. Om de gewassen te kunnen telen, is er echter grond nodig. Een marginale grond - een onbenut, achtergelaten of braakliggend perceel - komt daarvoor in aanmerking zonder in concurrentie te gaan met voedselproductie.

Sites met...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken