Startpagina Actueel

Antwerpen kreeg de meeste subsidies voor zorgboerderijen

In 2019 betaalde Vlaanderen ruim 1,6 miljoen euro subsidies uit aan zorgboederijen. De meeste subsidies gingen naar de provincie Antwerpen. West-Vlaanderen telt dan weer het meest aantal actieve zorgboerderijen die een subsidie aanvroegen.

Leestijd : 2 min

Open VLD’er Steven Coenegrachts vroeg een stand van zaken over de zorgboerderijen op bij Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). Vele land- en tuinbouwers nemen in hun verbredingsactiviteiten ook een duidelijk engagement op voor de samenleving en het milieu. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de meer dan 400 actieve zorgboerderijen.

“We weten dat deze land- en tuinbouwers aanspraak kunnen maken op de subsidie van het departement Landbouw en Visserij wanneer zij zorgactiviteiten op hun bedrijf organiseren”, zegt Open VLD’er Steven Coenegrachts. “Die bedraagt 20 euro per dagdeel dat één of meer zorggasten op de zorgboerderij worden geactiveerd. De voorwaarden hiervoor zijn een voldoende hoog inkomen uit de land- en tuinbouwactiviteiten en het sluiten van een zorgboerderijenovereenkomst met een erkende welzijnsvoorziening.

“Vermits zorgboerderijen tot 1 jaar na het verlenen van de zorgactiviteit een aanwezigheidslijst kunnen indienen bij het departement Landbouw en Visserij zullen de cijfers voor 2019 pas vanaf het voorjaar 2021 bekend zijn”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Hieronder een tabel van de actieve zorgboerderijen per provincie die een subsidie aanvroegen.

tabel1

Hieronder een tabel van het aantal zorgboerderijen per provincie die een zorgboerderijovereenkomst indienden in het kader van de subsidieregeling.

tabel2

Hieronder een tabel van de uitbetaalde subsidies in euro per provincie.

tabel3

Nog dit: zorgboerderijen kunnen natuurlijke personen of rechtspersonen/groeperingen zijn. Rechtspersonen of groeperingen hebben echter geen leeftijd, zoals natuurlijke personen wel hebben.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Landsbond Pluimvee vecht ministerieel besluit over kalkoenen aan

Pluimvee De Landsbond Pluimvee, de sectororganisatie voor pluimveehouders, heeft na overleg met de Vlaamse kalkoenenhouders, een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van het ministerieel besluit van 22 december 2023 van de Vlaamse regering tot vaststelling van de minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen.
Meer artikelen bekijken