Onderzoekers bestuderen evolutie van planten op historische schilderijen

Het VIB wil met behulp van schilderijen de evolutie van planten bestuderen. Op de foto ‘Het Stilleven met vruchten en kastanjes’ dat Vincent van Gogh rond 1886 is geschilderd.
Het VIB wil met behulp van schilderijen de evolutie van planten bestuderen. Op de foto ‘Het Stilleven met vruchten en kastanjes’ dat Vincent van Gogh rond 1886 is geschilderd. - Foto: Fine Arts Museum of San Francisco

Veel planten die we eten zijn gedomesticeerd en verbeterd van een wilde voorouder, stelt het VIB. "Dit heeft vaak geleid tot een heel ander uiterlijk, bijvoorbeeld grotere vruchten, geen doornen enzovoort. Omdat dit een historisch proces is, is het moeilijk om het pad van wilde voorouder naar moderne plant te volgen. Een andere manier maakt gebruik van historische kunst, zoals schilderijen en beeldhouwwerken. Door de eeuwen heen hebben veel kunstenaars plantaardig voedsel afgebeeld, vaak met prachtige details.

Dit geeft ons een grote historische database van het uiterlijk van fruit, groenten, peulvruchten, granen, noten en zaden." Het gebruik van historische kunst is niet zonder uitdagingen, zegt Dr. David Vergauwen (Amarant). "Afhankelijk van de stijl en het perspectief kan het uiterlijk van plantaardig voedsel aanzienlijk verschillen van hun ware uiterlijk. Het gebruik van kunstgeschiedenis als hulpwetenschap is een heel leuke manier om bij te dragen aan ons begrip van de oorsprong van ons dagelijks voedsel, de teelt ervan en uiteindelijk de ontwikkeling van beschavingen in het algemeen."

De onderzoekers willen daarom een grote catalogus samenstellen en vragen het publiek om hulp. "Wanneer u een museum of tentoonstelling bezoekt, maak dan een foto van het relevante kunstwerk, de details van de planten en het beschrijvende bord (uiteraard met inachtneming van de regels met betrekking tot foto's). Stuur de informatie vervolgens naar Artgeneticsdavidive@gmail.com", meldt het VIB.

Belga

Meest recent

Meest recent