Startpagina Actueel

ABS: ‘Zonnebrand zorgt voor grote schade in de fruitteelt’

Onze fruittelers hebben momenteel grote zorgen door de huidige hittegolf. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat hun fruit ernstig beschadigd wordt. Zonnebrand slaat hard toe en dit voornamelijk in de peren- en appelen teelt. Dit wordt het ABS door diverse fruittelers gemeld.

Leestijd : 2 min

De toestand is zelfs zo ernstig dat men riskeert dat men het fruit zelfs niet meer kan gebruiken voor sappen of moes. Vanuit Zuid-Limburg krijgt het ABS diverse signalen dat het fruit (appelen en peren) verbrandt aan de bomen.

Zonnebrand ontstaat door de hoge temperaturen en hierdoor krijgen de vruchten het veel te warm aan de boom, waardoor men kan zeggen dat de vruchten eigenlijk beginnen te koken. Hierdoor ontstaan er grote verbrande plekken op het fruit, en dit met het uitzicht van niet-appetijtelijke bruine en rotte plekken.

Maar ‘zonnebrand op fruit’ gaat verder, niet enkel het uitzicht van het fruit wordt aangetast, ook de smaak, zelfs in die mate dat het maken van sappen (zowel voor appelen als peren) en appelmoes, niet meer mogelijk is. Fruit met zonnebrand is als dusdanig volledig verloren.

Vorig jaar was het ook ontzettend warm en ook toen hadden veel vruchten last van zonnebrand. ABS: “We krijgen te horen van een aantal fruittelers dat zij vrezen dat ze verwachten dat de schade dit jaar vergelijkbaar zal zijn met die van het hittejaar 2019.”

En een bijkomend probleem is dat er in augustus al verschillende hittedagen geweest zijn, met warme nachten. Doordat er ’s nachts geen afkoeling is, neemt de schade van de zonnebrand nog grotere proporties aan. De diverse captatieverboden spelen hier ook een rol in.

Vorig jaar kampten veel fruittelers met de gevolgen van zonnebrand. Het KMI bestempelde de hitte van vorige zomer toen als ‘uitzonderlijk’ waardoor de zonnebrand en de droogte erkend werden als landbouwramp. Hierdoor trok de Vlaamse regering toen een bedrag van 20,7 miljoen euro uit om de ergste noden te lenigen.

Vanuit het ABS zal er bij Vlaams minister voor Landbouw Crevits aangedrongen worden om de procedure voor erkenning tot ramp op te starten. Bijkomend argument hiervoor is dat zonnebrand niet gedekt wordt door de Brede Weersverzekering. Een bijsturing van de gedekte risico's in brede weersverzekering, speciaal voor fruit, dringt zich dan ook op.

Het ABS vindt dus dat er actie moet worden ondernomen: “We vinden dat de activering van de schattingscommissies nu snel moet gebeuren, zodat de ernst van het debacle in kaart gebracht kan worden. Wij staan in deze oproep niet alleen. Europees parlementslid en Truiense politica, Hilde Vautmans werd in haar thuisbasis ook geconfronteerd met het verwoestende effect van zonnebrand bij de vele fruittelers die Sint-Truiden en omstreken rijk is. Ze vraagt eveneens om de schade duidelijk in kaart te brengen en de getroffen telers tegemoet te komen.”

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken