Startpagina Economie

Ondanks corona en stikstofproblemen: meer krediet bij Nederlandse boeren

Rabobank heeft het afgelopen halfjaar meer geld uitgeleend aan Nederlandse boeren dan een jaar eerder. De coöperatieve bank is goed voor ruim 80% van het uitstaand krediet bij Nederlandse boeren. Rabobank had in de eerste helft van 2020 26,7 miljard euro aan kredieten uitstaan bij Nederlandse boeren en tuinders. Eind 2019 was dat 25,2 miljard euro. De sector lijdt volgens de bank minder onder de coronacrisis dan ander sectoren.

Leestijd : 2 min

Of de extra leningen gevolg zijn van een grotere vraag naar krediet vanwege investeringen, of omdat bedrijven noodgedwongen meer moeten lenen, zegt de bank niet direct. De sector wordt alvast geraakt door corona. Handelsstromen werden gefrustreerd en de horeca - waar vaak verkocht wordt tegen een wat hogere marge - ging dicht. Daarnaast speelt na eerder al de fosfaatproblematiek nu ook de stikstofproblematiek, die melkveehouders duwt richting hogere kosten en mogelijk minder productie(groei).

Tegelijk merkt de bank op dat de landbouw en voedingssector toch minder dan andere sectoren wordt geraakt door corona. Van het uitstaand krediet in de Nederlandse landbouw plus agribusiness staat 21% in de melkveehouderij en 19% in de graan- en oliezadensector. De totale kredietverlening aan de food- & agrisector wereldwijd is gestegen naar 108,3 miljard euro, wat 1% meer is dan een jaar eerder. Rabobank verleent krediet aan boeren en agribusiness in onder meer Brazilië, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland. In België is de bank nauwelijks op de agrarische kredietmarkt actief.

Op sectorniveau ziet Rabobank onder meer de sierteelt als bijzonder kwetsbaar. De sector verkoopt een product dat wordt gezien als een luxeproduct. Door de heropening van een groot deel van de economie is de kwetsbaarheid toegenomen, maar financieel topman Bas Brouwers ziet de omzet nog altijd fors dalen met zo’n 15 % in 2020.

De bank als geheel maakte in de eerste helft van 2020 een fors lagere winst. De nettowinst daalde met 81% tot 227 miljoen euro. De stroppenpot voor verliezen op leningen was 400 miljoen euro maar is aangevuld met 1 miljard euro. Later wordt het bedrag mogelijk nog verder opgevoerd tot in totaal 2 miljard euro.

Topman Wiebe Draijer zegt daarbij wel dat de voorziening deels wordt opgelegd door boekhoudregels die gelden bij een economische krimp – maar de bank niet per se zulke grote verliezen verwacht.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken