Italiaans raaigras: nieuwe rassen brengen aanzienlijk meer gras op dan oude
Melkveehouders kunnen tot 20% meer gras (in droge stof) van hun land halen door te kiezen voor nieuwe rassen. Dat blijkt uit een uitzonderlijk grote vergelijkende rassenproef Italiaans raaigras, uitgevoerd door het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Bovendien is het gras van nieuwe rassen ook beter verteerbaar voor de koeien en beter bestand tegen extreme weersomstandigheden en roest. De melkveehouder kan door een doordachte rassenkeuze tot 2 ha grasland uitsparen.
Gras is naast maïs de belangrijkste teelt op een melkveebedrijf. Een kwart van het rantsoen van melkkoeien bestaat uit gras. Maar genoeg en voedzaam gras van het land halen blijkt door extreme weersomstandigheden en strengere bemestingsnormen in de praktijk steeds moeilijker. Nochtans is er een derde factor die bepalend is voor de opbrengst en voederwaarde van gras: de keuze van het ras. En die keuze heeft een melkveehouder zelf in de hand.
Jaarlijkse objectieve rassenlijst helpt kiezen
Uitzonderlijk grote proef:
22 rassen vergelekenIn totaal werden in de grote proef 22 rassen met elkaar vergeleken. Ook 2 populaire rassen van buitenlandse lijsten werden mee getest. Deze rassen worden vaak door Belgische landbouwers gezaaid, maar werden nooit eerder in België getest. Alle 22 werden gescoord op opbrengst, persistentie, roestresistentie en verteerbaarheid.
En de resultaten zijn duidelijk. Rassenonderzoeker Joke Pannecoucque: “Op alle vlakken scoren de nieuwere rassen beter dan de oudere. Bovendien doen de rassen van de buitenlandse lijst het op een aantal aspecten ook minder goed dan de rassen op onze lijst.”
Nieuwe rassen brengen
meer gras opNieuwe rassen hebben een hoger opbrengstpotentieel, ook in droge omstandigheden zoals in de seizoenen 2018 en 2019. Op jaarbasis brengen de nieuwste rassen 1,5 tot 2 ton droge stof per hectare meer op. Dit betekent dat enkel en alleen door de beste rassen te kiezen, een melkveehouder met een gemiddeld bedrijf (± 25 ha grasland) 2 ha minder grasland nodig heeft om de koeien op stal een hele winter van gras te voorzien. Dat zijn 2 ha die vrijkomen voor de teelt van andere gewassen.
Meer kilo’s in
de eerste snedeVeel melkveehouders zaaien Italiaans raaigras in het najaar om in het voorjaar één snede te maaien, en het gras vervolgens te vernietigen. Italiaans raaigras als soort is hier bijzonder geschikt voor. Het kan minder goed tegen beweiding en je kan het geen jaren laten aanliggen, maar het kent wel een snelle groei in het voorjaar. Toch zijn ook hier de verschillen tussen de rassen groot. De rassen die bovengemiddeld veel opbrengen in die eerste snede, zijn bijna allemaal jonger dan 10 jaar. Het gaat om een opbrengstverschil tot bijna 20%.
Persistenter, beter verteerbaar en minder ziektegevoelig
Ook op vlak van kwaliteit is vooruitgang geboekt. De nieuwe rassen zijn persistenter, wat betekent dat minder kale plekken ontwikkelen in de zode, ook tijdens de afgelopen droge seizoenen. Nieuwe rassen vormen bovendien minder stengels in het jaar van zaaien, wat de kwaliteit en de verteerbaarheid van het geoogste gras ten goede komt. Tot slot zijn nieuwe rassen ook resistenter tegen roest, wat resulteert in een gezonder gewas.
Kies voor rassen op de Belgische rassenlijst
Objectieve cijfers voor alle voedergewassen