Startpagina Akkerbouw

Goed oogstjaar voor miscanthus

In tegenstelling tot 2016 was 2017 wel een succesvol jaar voor miscanthus. Het was dan ook een gunstig klimaat.

Leestijd : 2 min

Evolutie drogestofgehaltes referentiepercelen 2017

2017 was een goed oogstjaar voor miscanthus in Vlaanderen. In tegenstelling tot oogstjaar 2016 – toen geen enkele van de percelen in Herent en Pamel boven de 80% drogestofgehalte geraakt is – zijn de miscanthusstengels in 2017 op al onze percelen vlot aan drogestofgehaltes boven tachtig procent geraakt. Door de gunstige weersomstandigheden schommelden de drogestofgehaltes bij de start van de waarnemingen (week 10) al rond zeventig procent. Na week dertien lagen alle waarden van de referentiepercelen boven tachtig procent en konden de percelen geoogst worden. Het perceel in Mollem was halverwege maart al oogstrijp.

Voor het volledige overzicht klik je op:

http://www.vlaamsbrabant.be/binaries/Tabel_droge_stof_miscanthus_20170612_tcm5-122005.pdf

Productiepercelen Herent en Pamel verschilden

Om de opbrengst te bepalen wogen we het bovengrondse stengelgewicht van een aantal individuele planten op de productievelden in Herent en Pamel.

Herent:

Voor het oogstjaar 2017 hadden we hier een gemiddelde drogestof opbrengst van 2,1 kg per plant. Voor het productieveld van de aanplant van 2012 lag dit iets hoger dan de opbrengst van het productieveld van 2009.

Pamel:

Hier was de situatie anders. Omdat het drogestof gehalte in oogstjaar 2016 niet boven de tachtig procent geraakt was, werden de planten vorig jaar niet geoogst. We bekeken de opbrengst van de planten van het tweejarige gewas. Een aantal planten werden wel geoogst in 2016 om de impact te zien op de productie. Het gemiddelde voor de oogst van het tweejarige gewas in Pamel ligt op 4,17 kg drogestof per plant. Het gemiddelde van de éénjarige oogst lag met een gemiddelde waarde van 0,8 kg per plant een stuk lager dan verwacht. Dit is te verklaren door het feit dat op het moment van de oogst in 2016 ook een deel van de nieuwe scheuten werden gemaaid. Dit resulteerde in een achterstand die de planten niet meer inhaalden.

Voor een overzicht opbrengst kg per plant klik je op:

http://www.vlaamsbrabant.be/binaries/Opbrengst_miscanthus_20170612_tcm5-...

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken