Startpagina Economie

British Sugar presenteert nieuwe contractvormen

British Sugar biedt akkerbouwers naast een 3-jarig contract nu ook een termijnmarktcontract aan. Bovendien creëert het bedrijf als eerste in Europa voor de komende 3 jaar een verzekeringsfonds voor telers met die door het vergelingsvirus minder oogsten. Het fonds kwam in overleg met de Britse boerenbond, de NFU, tot stand.

Leestijd : 2 min

British Sugar is de enige bietenverwerker in het Verenigd Koninkrijk. Voor het zogeheten ‘Virus Yellows Fund Fund’ maakt het bedrijf 12 miljoen pond vrij, wat neerkomt op circa 13,3 miljoen euro. Het gaat om compensaties voor bestaande en nieuwe contracten die geldig zijn in de aankomende 3 jaar. Telers kunnen aanspraak maken op het fonds als men minder dan 90% van het contractvolume aanlevert.

Vanzelfsprekend moet de teler dan wel voldoende hectares hebben ingezaaid. Het gaat om een verzekering waarvan nadere details nog moeten komen, maar telers zullen uiteindelijk 55% inbrengen en het bedrijf 45%. Het initiatief is een antwoord op het Britse verbod op het gebruik van neonicotinoïden in de bietenteelt. Neonicotinoïden zijn insecticiden in de vorm van een zaadcoating.

Het bietencontract voor 2021 komt neer op omgerekend 22,53 euro per ton, terwijl voor de huidige oogst 21,75 euro wordt betaald. Voor een 3-jarig contract komt de prijs uit op 23,50 per ton. Als je een 1-jarig contract hebt, krijg je wanneer de EU-referentieprijs voor witte suiker boven 375 euro per ton uitkomt, van de plus 10% als bonus uitgekeerd. Bij een 3-jarig contract geldt dit wanneer de referentieprijs boven de 400 euro gaat.

Naast deze standaard-contractvormen biedt British Sugar voortaan ook een variabel prijscontract op basis van de termijnmarkt. Dit product is samen met de boerenbond NFU ontwikkeld, en is vooral bedoeld als gereedschap om risico’s in te dijken. Omdat het een pilootproject betreft, kunnen maximaal 100 telers inschrijven. Zij verkopen tot 10% van hun leveringsvolume via dit ‘klikcontract’ aan British Sugar.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken