Startpagina Edito

Edito: bieten op drijfzand

De bietenvlieg en groene bladluizen zetten druk op de bietenteelt. Ondertussen dienen ook de eerste symptomen van vergelingsziekte zich aan. Veredeling op virusresistentie kan ons op korte termijn nog niet helpen, maar een noodtoelating voor neonicotinoïden en versoepeling van de regels rond het gebruik wel.

Aan het begin van de bietencampagne 2019/2020 overheerste optimisme. Het eerste jaar zonder neonicotinoïden was ronduit meegevallen. Belgische boeren maakten zelfs relatief weinig gebruik van de noodtoelating om de zaadcoatings te gebruiken. De confederatie van Belgische bietentelers, de CBB, waarschuwde toen al dat de suggestie dat het product toch niet zo belangrijk is voor de bietenteelt, voorbarig mag heten.

Inmiddels is het debat over het belang van neonicotinoïden weer opgelaaid. De discussie...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken