Startpagina Paarden

Interview over BWP: Iets realiseren doe je nooit alleen

Oud-voorzitter BWP Kris Keersmaekers gaf tijdens zijn tweede mandaat als BWP-voorzitter op eigen initiatief de fakkel door aan zijn opvolger, omdat hij vond dat er in het bestuur regelmatig rotatie moet zijn om nieuwe dynamiek en ideeën kansen te geven. Over zijn termijn als voorzitter voerden we met hem een gesprek.

Leestijd : 4 min

Vanwaar komt de liefde voor de paarden en in het bijzonder voor het Warmbloedpaard?

Mijn liefde voor paarden is op jonge leeftijd begonnen. We woonden naast onze grootouders en mijn nonkel Jan, jongste broer van mijn vader, had een paard en was actief bij LRV. Daardoor is de liefde voor sportpaarden ontstaan en heb ik ook interesse in de fokkerij gekregen. Zo ging ik van jongs af naar de hengstenkeuring in Oud-Heverlee en heb in 40 jaar geen enkele hengstenkeuring en nationale merrieprijskamp gemist. Ben dan zelf met vallen en opstaan beginnen fokken en ben altijd een kleine hobbyfokker gebleven.

Wanneer, hoelang en waarom ben je BWP-voorzitter geworden?

Ik ben gedurende 8 jaar ondervoorzitter geweest terwijl Carl Rijcken voorzitter was. Aan deze periode houd ik goede herinneringen en vriendschappen over. Toen is er al veel veranderd in de werking van BWP. Zo zijn we samen met de voorzitter van de hengstenhouders, Paul Peeters, op zoek gegaan naar een andere locatie voor de hengstenkeuring en zijn we gestart met een veiling. In 2012 ben ik, in opvolging van Carl, voorzitter geworden. Ik ben voorzitter geworden omdat BWP een unieke vereniging is in de fokkerij en dat zeker moet blijven. Want fokkers en leden krijgen inspraak in het beleid. In 2017 ben ik gestopt als voorzitter omdat ik vind dat er regelmatig rotatie moet zijn en er zo meer dynamiek en ideeën kunnen komen. Het mooie van het BWP is dat bestuur en organisatie volledig draaien op vrijwilligers die dit uit liefde voor BWP pro deo doen. Ze worden ondersteund door onze medewerkers op het secretariaat die ook gepassioneerd zijn.

Wat heb je tijdens die jaren kunnen realiseren?

Als voorzitter heb ik ontzettend geluk gehad om met veel fijne mensen te kunnen samenwerken. Iets realiseren doe je nooit alleen. De transitie van onze besturen en commissies en de hengstenkeuring naar Azelhof brengen en terug opstarten van de veiling, zijn de belangrijkste realisaties tijdens mijn bestuursperiode.

Wat waren als voorzitter je mooiste momenten.

Ik heb vele mooie momenten gekend, maar de mooiste is dat BWP als klein stamboek alle andere voorbij stak en nummer 1 werd op de lijst van de beste stamboeken van de World Breeding. Ook heb ik fantastische herinneringen aan de reis met de fokkers naar de Wereldruiterspelen in Caen.

En wat waren de moeilijkste?

De moeilijkste waren de fusiegesprekken met Zangersheide (op aandringen van minister president Kris Peeters). Beide stamboeken waren onverenigbaar: de verschillen waren te groot. BWP (een vereniging met inspraak van de fokkers) en Zangersheide (gestuurd door Leon Melchior) fusioneren was uiteindelijk een onmogelijke zaak.

Staat BWP er financieel goed voor?

BWP financieel gezond houden is nooit gemakkelijk geweest. Uiteindelijk worden de kosten voor de fokker zo klein mogelijk gehouden en de dienstverlening zo groot mogelijk. We zijn wel afhankelijk van het aantal leden en de registraties van de veulens. Ook het slagen van onze evenementen en veilingen zijn daarin belangrijk. Maar al bij al zijn de financiën altijd gezond geweest. We zijn wel geen rijke vereniging.

Zal de eenvoudige kleine fokker in de toekomst nog meetellen?

Voor de kleine fokker, zoals ikzelf, zal het moeilijker worden in de toekomst. Zij zijn wel de sponsors, het publiek en de liefhebbers van sport en fokkerij. Zij hebben er mee voor gezorgd dat onze fokkerij staat waar ze nu staat. Ze kijken uit naar de beste combinatie voor hun merries, overleggen, spreken en volgen de fokkerij op de voet. Ze doen niet altijd mee met de modetrends. Nu zijn er een aantal fokkers die commercieel fokken voor veilingen en modehengsten gebruiken. Dat kan succesvol zijn, maar een echte fokker denkt na hoe hij exterieur en tekortkomingen kan verbeteren voor de volgende generatie. Ik ben ervan overtuigd dat geen enkel stamboek kan overleven zonder de gewone fokker.

Je doet mee aan de organisatie van de hengstenkeuring? Hoe zie je die evolueren in de toekomst?

De jaarlijkse hengstenkeuring is het belangrijkste promotiemoment van BWP. We hebben een topevenement met heel veel sfeer wat vele stamboeken ons benijden. Het is de jaarlijkse hoogmis voor de fokker. We hebben altijd bekwame hengstenjuryleden gehad die de fokkerij mee in de juiste richting duwden, en zo het label van ‘BWP gekeurde hengst’ op hoog niveau tilden. Daarvan dragen we nu de vruchten. Ik denk ook dat de BWP-hengstenkeuring op termijn zijn plaats binnen de Warmbloedfokkerij zal behouden en versterken.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken