Startpagina Mechanisatie

Opleiding ‘technieker landbouwmechanisatie’ bij PCLT Roeselare

PCLT richt sinds 3 jaar de opleiding technieker landbouwmechanisatie in. Het is een praktische opleiding voor wie werkt of in de toekomst wenst te werken in de landbouwmechanisatie. Intussen volgden ook landbouwers en zelfs een verkoper de opleiding. PCLT vroeg de mening van cursisten Kristof Martens, een landbouwer, en Renaat Rommelaere van Rommelaere Agri. Hun visie wordt hieronder weergegeven.

Leestijd : 4 min

In de praktijkgerichte opleiding word je klaargestoomd om aan de slag te kunnen als technieker aan landbouwmachines. Eén dag per week (op zaterdag en enkele weekdagen in de kerstvakantie) volg je (praktijk)les en leer je stapsgewijs de basisvaardigheden zoals onderhoud van machines, elektriciteit, lassen... Tijdens een volgende fase leren de studenten hoe een hedendaagse motor en versnellingsbak werken, hoe je die moet (de)monteren en eventueel herstellen.

Landbouwmachines zijn vandaag hoogtechnologisch, dus is kennis van hydraulica, elektronica en pneumatica een must. Tijdens de laatste fase van de opleiding worden ook spuitmachines, hakselaars en dorsmachines bestudeerd. Men leert een ploeg, een zaaimachine en een kunstmeststrooier afstellen.

Waarom deze opleiding volgen?

Techniek verandert razendsnel, meer dan vroeger. Het is niet eenvoudig neutrale en betrouwbare informatie te vinden over die thema’s. Opleidingen en studiedagen zijn beperkt. Deze naschoolse opleiding is een bundeling van alle technische aspecten binnen landbouwmechanisatie. PCLT is van oudsher gekend als een professioneel opleidingscentrum. Daarnaast is de studie een gelegenheid om te netwerken en om de bedrijfswereld te leren kennen.

Rommelaere en Martens zeggen 2 mooie en interessante jaren beleefd te hebben, met een leuke groep. Dit is nodig om te blijven volhouden. Het vraagt toch een engagement om 20 zaterdagen op opleiding te gaan. Bij PCLT komen de lesgevers uit het vakdomein. Gemotiveerde cursisten maken de lessen extra interessant als er interactie komt. PCLT maakt hiervoor de perfecte groepsgrootte om die nodige interactie te kunnen bekomen.

Ook al doe je het onderhoud niet zelf, je kan wel kritisch zijn als je de trekker bij je dealer brengt, denken Rommelaere en Martens. Is alles wel correct gedaan? Als veehouder weten hoe de korrelkneuzer van een hakselaar moet afgesteld worden, geeft je extra slagkracht bij de loonwerker. Je voedert immers een gans jaar die maïs die op één dag wordt afgereden. Correct gekneusde korrels en een goeie structuur in het ruwvoeder leidt tot een goede gezondheid van de veestapel.

Meerwaarde van de opleiding

Ook als landbouwer moet je de technische achtergrond wel kennen. Je moet de oplossing weten tijdens een noodsituatie. Als je motor op volle belasting te warm wordt, mag je die niet direct stilleggen of je berokkent grote schade. Zonder die kennis zou je sneller iets verkeerd doen. Nieuw materiaal kost veel. Als je weet hoe dat werkt, zal dat volgens Rommelaere en Martens ongetwijfeld langer meegaan met lagere onderhoudskosten.

Ze zeggen dat als iemand ze nu iets vertelt van hydraulica en elektronica, ze wél kunnen meebabbelen. Door de opleiding doe je volgens hen geen blinde aankoop meer, omdat je kritischer kunt zijn. Je kunt zelf meer gefundeerde beslissingen nemen in plaats van te vertrouwen op het advies van de verkoper. Je kan meer zelf informeren en komt professioneler over. Je begrijpt ook waarom merk A net iets duurder is dan merk B.

Lassen is echt vakwerk. De studenten krijgen de kans om te leren tig – lassen, waaronder aluminium. Als technieker verbreed je zo je kennis. Zo krijgen sommigen de moed om uit m’n comfortzone te treden en een complex probleem aan te vatten. “Ik ben ervan overtuigd dat zowel zaakvoerder als technieker er de vruchten van plukken”, zegt Rommelaere. “De opleidingskansen en een aangename werksfeer zijn voor mij belangrijker dan de laatste 100 euro.”

Verschillende modules, variatia aan leraren

De lesgevers maken volgens Rommelaere en Martens het verschil. Lesgevers met ervaring betrekken de cursisten erbij, laten ze ervaringen vertellen, oplossingen suggereren en vraagt na of ze alles begrijpen. Als cursist is het volgens hen heel belangrijk zelf veel vragen te stellen, zo maak je het voor jezelf nog boeiender. Onderhoud van machines is heel belangrijk, je kan dat niet genoeg benadrukken. Discipline is hierbij heel belangrijk. Een meststofstrooier juist afstellen, het is zo belangrijk geworden in het nieuwe MAP. Iedere korrel die op de verkeerde plaats komt, is verloren geld. In de praktijklessen leerden we een machine monteren, niet lukraak maar volgens een stappenplan én samenwerken met elkaar. Op het einde van de dag opruimen, het lijkt logisch, maar toch. Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd en een aangename werkplek.

In het tweede jaar kwamen ook meer bezoeken, die waren zeker interessant. Door de praktijk, initiaties en bezoeken kan je het geleerde beter vatten. Om het in PCLT- termen te verwoorden: “Ik hoor en ik vergeet; Ik zie en ik onthoud; Ik doe en ik begrijp. Ik hoor en ik vergeet; Ik zie en ik onthoud; Ik doe en ik begrijp”.

Voorkennis

Voorkennis is een pluspunt, maar heb je het nodig? Neen. Veel belangrijker is de gedrevenheid en passie in techniek, de rest komt volgens het duo dan wel. De lesgever doet er toe, maar je moet als cursist ook durven vragen stellen. Een enthousiaste lesgever maakt iets wakker in je, daarvoor hoef je nog niet alles te begrijpen. Met de cursus verkrijg je ook de nodige ‘update’ of verdere verdieping van hetgeen je vroeger op school leerde. Ik ben ervan overtuigd dat je gemakkelijker ergens binnen geraakt als je de opleiding vermeldt op je profiel.

Zowel voor technieker, landbouwer als verkoper komt de opleiding tegemoet aan je wensen. Nog dit: PCLT kies er resoluut voor om met professionele partners samen te werken. We zijn een onafhankelijk opleidingscentrum en willen merkneutraal blijven. Meer info bij PCLT.

PCLT

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken