Je eigen rtk-gps: minimale kost, maximum aantal manuren

I n Stavele, West-Vlaanderen, is Karel Dewaele nog ijverig bezig op zijn boerderij voor hij ons komt begroeten. Hij nam het bedrijf van zo’n 50 ha over van zijn ouders, en is heel het jaar door bezig. Afgestudeerd als bio-ingenieur aan de UGent, startte hij eerst zijn carrière bij Inagro, sector biologische productie. “Ik werkte er 4 jaar, maar was ook actief thuis op de boerderij, waar ik na mijn werk nog uren klopte. Toen rijpte bij mij het idee om het bedrijf over te nemen. En zie nu, ik ben sinds januari 2019 voltijds landbouwer,” vertelt hij.

Op het bedrijf zijn de akkerbouw en groenteteelt wat de klok slaat. Op zijn land teelt hij aardappelen, granen, boerenkool, boontjes en pompoen, grasklaver. Een deel is gangbaar, en een deel teelt hij bio of is in omschakeling. “Ik wil graag de percelen bij huis bio geteeld”, geeft hij mee. “We hebben ook varkens. Het was vroeger een gesloten bedrijf met zeugen. Maar toen voor ik overnam, zijn we gestopt met de zeugen. Nu zijn er nog varkens in loonkweek,” gaat hij verder.

Zijn vader is onderhand op pensioen, maar helpt zijn zoon nog graag in de alledaagse activiteiten. “In het voorjaar en in arbeidspieken staat hij altijd klaar. Hij kan het niet laten en doet het graag. Het meeste doe ik wel zelf. Misschien heb ik in de toekomst wel seizoensarbeid nodig, als ik nog wat groenten bij wil zetten.” Smart Farming is daarom ook een deel van zijn bedrijfsvoering, om arbeid te kunnen sparen.

5 jaar zoeken

Elektronica en gps-systemen hebben hem altijd al geïnteresseerd, en zo’n 5 jaar geleden kwam hij op het idee er zelf één in elkaar te steken. “Mijn pa kocht of maakte vroeger ook al zaken aan die hij zelf aanpaste naar eigen inzicht. Onze schoffelmachine bijvoorbeeld is nu echt op maat van ons bedrijf. Ik denk ik dat het aanpassen en zelf creëren wel van hem heb geërfd.”

De ambitie om precies te werken, dateert nog van voor Karel het bedrijf overnam. Hij zocht zo’n 5 jaar terug al naar een smartphone-app die via AB-lijnen liet zien waar op het veld te rijden. Via bluetooth moest je dan aansluiten op een externe gps. “Het was jammer genoeg niet bruikbaar omdat het niet precies genoeg werkte”, geeft hij aan. “Toen heb ik het even gelaten voor wat het was.”

Twee jaar later werd zijn interesse echter opnieuw gewekt, via eFarmer. Tijdens een infomoment van dit bedrijf kwam hij meer te weten over een gps-systeem dat werd aangeboden, waarbij je via smartphone of tablet kon zien hoe te rijden. “Het ging om een vrij klein bedrag en ik was geïntrigeerd,” aldus Karel. “Bovendien was een collega-boer bezig om met redelijk goedkope gps-modules zijn eigen systeem te maken. Toen ging ik zelf op zoek via het internet naar een eigen manier.”

AgOpenGPS als hulp

Zo kwam Karel op AgOpenGPS uit. Dit is gratis software dat oorspronkelijk werd ontwikkeld door een Canadese landbouwer, maar nu ondersteund wordt door een heuse internationale boerengemeenschap. Het kan worden geïnstalleerd op een Windows tablet en laptop, maar voor een smartphone is het niet geschikt. Via bluetooth of USB kan je verbinden met de rtk-module in de tractor. “Je kan via de tablet- of laptopscherm kijken of je recht rijdt, maar de bouwers van AgOpenGPS hebben het een heel level hoger getild met een automatisch stuursysteem,” legt hij uit.

En dat is wat Karel wilde uitwerken. “De online community hielp me op weg met het technische aspect, de codes en algoritmes die nodig zijn. Maar om het na te bouwen heb ik toch het een en ander moeten uitzoeken.”

Rtk-gps-systeem ontwikkeling

De rtk-gps-module opbouwen was niet heel moeilijk. Het autostuur-gedeelte bleek wel een werk van lange adem te zijn. “De rtk-gps-module is een speciaal printplaatje, en zit samen met ander printplaatjes, waaronder de Arduino-module dat de autostuur aanstuurt, opgeborgen in een plastic doos,” laat hij zien in zijn tractor.

De rtk-gps-module is een speciaal printplaatje. Het zit samen met ander printplaatjes, waaronder de Arduino-module, die het autostuursysteem aanstuurt, opgeborgen in een plastic doos.
De rtk-gps-module is een speciaal printplaatje. Het zit samen met ander printplaatjes, waaronder de Arduino-module, die het autostuursysteem aanstuurt, opgeborgen in een plastic doos. - Foto: MV

Op de neus van de tractor bouwde Karel een antenne die de positie van de tractor weergeeft in het veld. Een goed systeem, maar niet het beste, volgens Karel: “Ik heb nu een systeem met 2 antennes nagebouwd op de cabine van de tractor. Aan de hand van de posities van die 2 antennes weet het rtk-gps-systeem welke richting de tractor staat en de helling van de tractor met de bodem.”

Aan de hand van de posities van 2 antennes op de cabine weet het rtk-gps-systeem waar de tractor staat en wat de helling is van de tractor met de bodem.
Aan de hand van de posities van 2 antennes op de cabine weet het rtk-gps-systeem waar de tractor staat en wat de helling is van de tractor met de bodem. - Foto: MV

In combinatie met de Flepos-correctiesignalen, kan de rtk-gps-module de positie van de tractor bepalen in het veld. Bij Karel communiceert de rtk-gps -module draadloos met de tablet. “Ik kan via de tablet zien waar ik ben in het veld en zo bijsturen. Ik ben blij dat het werkte, maar het is lastig om als boer naar een scherm te kijken. Ik wou een stap verder en ook het autostuursysteem in mijn cabine.”

Karel is vooral trots op het 
autostuurgedeelte, dat een werk van lange adem bleek te zijn.
Karel is vooral trots op het autostuurgedeelte, dat een werk van lange adem bleek te zijn. - Foto: MV

Bij het autostuur wordt ook andere info verzameld, zoals de stuurhoek van de wielen, de helling van de tractor, … De sensoren hiervoor, essentieel is de stuurhoeksensor, communiceren met een Arduino-module. Die integreert alle info samen met de positie-info vanaf de tablet en doet de motor op het stuur zo draaien dat de tractor op het gewenste pad blijft. De tractor kan dus recht op de AB-lijn blijven rijden zonder zelf te sturen. “De makers van AgOpenGPS hebben de juiste algoritmes in code gegoten die iedereen kan downloaden en gebruiken op een Arduino-module.” Arduino is een open platform op basis van goedkope processormodules waarmee je allerhande elektronische projecten kunt maken.

De stuurhoeksensor is essentieel voor het autostuursysteem.
De stuurhoeksensor is essentieel voor het autostuursysteem. - Foto: MV

Rtk-mobiel

Vorig jaar kreeg Karel het idee om de AgOpenGPS software te gebruiken voor een ‘rtk-mobiel’. Karel zou het willen gebruiken als wiedbed voor 1 persoon, maar het zou ook autonoom en multifunctioneel kunnen worden ingezet. “Je zou er bijvoorbeeld klaver mee kunnen onderzaaien in de graanteelt, wanneer het veld nog slecht begaanbaar is. Dan is een strooier of zaaibak op de wiedeg niet nodig.” “Het moet een licht toestel zijn, zodat ik het aan de fiets kan vervoeren. Verder moet het elektrisch werken en zou het een volledige dag actief moeten kunnen zijn zonder bijladen. Het voertuig zou vlot moeten kunnen manoeuvreren op de kopakker.” Karel bouwde daarom een prototypeplatform met 4 wielen: 2 stuurwielen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen door een eigen motor, en 2 zwenkwielen.

Karel zou het rtk-mobiel willen gebruiken als wiedbed voor 1 persoon, maar het zou ook autonoom en multifunctioneel kunnen worden ingezet.
Karel zou het rtk-mobiel willen gebruiken als wiedbed voor 1 persoon, maar het zou ook autonoom en multifunctioneel kunnen worden ingezet. - Foto: MV

Véél manuren

Qua materiaalkosten geeft de elektronica-liefhebben mee dat het veel goedkoper is om een gps zelf in mekaar te steken, tot een tiende van de kosten. “Voor mij is het een hobby, ik vind dat leuk om te doen. Ik ben er wel 2 à 3 jaar mee bezig geweest om het op punt te zetten. Als je de manuren meerekent, zal het dus veel meer kosten”, lacht hij. Hij geeft aan zelf geen ambitie te hebben om het te commercialiseren, maar wel zijn ervaring graag te willen delen met anderen, bijvoorbeeld via workshops. Het kan helpen want een precies gps-systeem kan al snel 15.000 euro kosten. “Ik ken boeren die gps te duur vinden, zeker als ze dat op meerdere tractoren willen. Soms zijn er ook wel andere investeringen meer dringend. Mijn interesse in elektronica en gps-systemen stonden gewoon aan mijn kant,” sluit hij af.

Marlies Vleugels

Meest recent

Meest recent