Startpagina Mechanisatie

Weloverwogen investeren in gps-systemen

De combinatie van investeringssteun (VLIF) en ecomaatregelen ter ondersteuning van precisielandbouw wakkert de interesse in gps-systemen bij akkerbouwers aan. Boer-enadviseur.be peilde naar de aankoopbereidheid bij een tweehonderdtal landbouwers uit Vlaams-Brabant.

Leestijd : 4 min

Best een groot aantal gecontacteerde landbouwers gaven aan dat ze op heel korte termijn willen investeren in gps-systemen. Opdat elkeen een systeem zou vinden dat past op zijn of haar eigen bedrijf werkten de geïnteresseerden samen aan de organisatie van een studiedag. Een dertigtal aanwezigen verkenden de mogelijkheden van 6 systemen.

Inhaalbeweging

Een gps-systeem is al jaren standaarduitrusting op nieuwe tractoren in Nederland. Vlaanderen maakt nu een inhaalbeweging. De verdienste hiervoor gaat in de eerste plaats naar de aanbieders van systemen die hightechsystemen aanbieden voor een betaalbare prijs. Een kant-en-klare optie is niet duurder dan het meest eenvoudige werktuig. Het aantal aanbieders neemt snel toe, en dus ook de concurrentie. Op het normbedrag verstrekt VLIF 30 tot 40% subsidie (voor landbouwers jonger dan 40 jaar). Het deel eigen investering van de landbouwer bedraagt bij de scherpst geprijsde mogelijkheden 3.000 euro, of nog minder. “Rekenen we met een afschrijving van 10 jaar, dan komt dat neer op 2 keer diesel tanken”, merkt een van de verkopers op.

Zes gps-systemen werden voorgesteld en aangeprezen tijdens een studiedag die er kwam op initiatief van de akkerbouwers die deel uitmaken van de WhatsApp-groep van Boerenadviseur.be. De voorgestelde mogelijkheden kwamen van de merken John Deere (Hatomec), Raven (CNH), Trimble (Vantage Agrometius), Sveaverken (Agri-GPS), FJ Dynamics (Pulinckx) en Fieldbee. Dat laatste merk werd vertegenwoordigd door akkerbouwer en gebruiker Frank Clement. Ook FJ Dynamics kwam aan bod via de getuigenis van een gebruiker, in dit geval onderzoekscentrum Inagro.

Voor landbouwers die de investering overwegen, is het lastig om door de bomen het bos te zien. Het aantal aanbieders van gps-systemen blijft namelijk groeien en de mogelijkheden van elk merk nemen toe. Ook de kleinere merken bieden tegenwoordig een nauwkeurigheid van 2 cm aan door middel van RTK-correctie. Omgekeerd hebben de grote merken ook een instapmodel in het gamma. Om de prijs daarvan te drukken, gaan ze bijvoorbeeld de hellingcorrectie achterwege laten, of de nauwkeurigheid met een goedkopere ontvanger beperken tot 30 cm.

Gewenste nauwkeurigheid

Wat de gewenste nauwkeurigheid moet zijn, is de eerste van een waslijst vragen die een kandidaat-koper voor zichzelf moet kunnen beantwoorden. Een koper moet ook kiezen tussen een hydraulisch of een elektrisch stuursysteem, wat allebei zijn voor- en nadelen heeft. Een hydraulisch stuursysteem laat zeer lage rijsnelheden toe, wat bijvoorbeeld handig is voor groentetelers. Een elektrisch stuursysteem verdient dan weer de voorkeur wanneer uitwisselbaarheid belangrijk is.

Op de studiedag zijn 3 grote merken (John Deere, Raven en Trimble) aan bod gekomen, alsook 3 kleinere merken (Agri-GPS, Fieldbee en FJ Dynamics). De mogelijkheden liggen minder ver uit elkaar dan je zou denken. Ook de kleinere merken zijn Isobus-compatibel, of worden dat op korte termijn, en zijn bijgevolg in staat om zonder opstartproblemen werktuigen aan te sturen.

Een aantal merken hebben zich vastgeklonken aan een tractormerk. Zo rust John Deere zijn tractoren graag uit met een groen-gele antenne, en heeft CNH Industrial de Amerikaanse gps-specialist Raven overgenomen. Op de studiedag werd Raven dan ook gedemonstreerd op een tractor van New Holland. Voor andere aanbieders van gps-systemen is de onafhankelijkheid van tractormerken net een verkoopsargument: Agri-GPS, Fieldbee, FJ Dynamics en Trimble.

Het is lastig om door het bos de bomen nog te zien op de markt van gps-systemen.
Het is lastig om door het bos de bomen nog te zien op de markt van gps-systemen. - Foto: WF

Uitwisselbaarheid

Hoewel er nog marge is voor verbetering van de uitwisselbaarheid, getuigt Inagro-teeltleider Florian Parret dat hun oude proefveldtractor uitgerust met FJ Dynamics probleemloos de perceelsinformatie van een ander gps-systeem kan opladen. Dat is handig voor een onderzoekscentrum, maar het kan een loonwerker net zozeer van pas komen. “ Plug and play: volgens dat concept moet precisielandbouw werken”, maakt een van de verkopers zich sterk.

Hij verduidelijkt: “Uitwisselbaarheid van data is belangrijk omdat er op één bedrijf vaak meerdere merken van tractoren en (oogst)machines aanwezig zijn. Erg handig is de website AEF Isobus Database (https://www.aef-online.org/), die je toelaat om na te gaan of tractor- en machinesturing van verschillende merken compatibel zijn.”

De ontvangers van gps-signalen worden steeds beter. Het is dus vooral om gps-systemen laagdrempelig te kunnen aanbieden aan klanten dat er systemen op de markt zijn met een grotere afwijking dan 2 cm. De aanbieder van een gps-systeem kan zelf in het correctiesignaal voorzien of de gebruiker kan opteren voor het gratis Flepos-signaal dat over heel Vlaanderen een goede dekking geeft. Indien voor het commerciële correctiesignaal gekozen wordt, zit dat niet altijd inbegrepen in de prijs. Soms wordt dat aangeboden met een abonnementsformule.

Service na verkoop

Elke aanbieder van gps-systemen weet dat service na verkoop het verschil maakt voor de gebruiker. Hoe groter landbouwbedrijven worden, hoe minder ze zich stilstand van machines kunnen permitteren. Gps-stuurhulpen zijn een belangrijk hulpmiddel om meer rendement te halen uit dure tractoren: de vermoeidheid bij de bestuurder stapelt zich minder snel op, en werkzaamheden zoals zaaien en spuiten kunnen eenvoudiger voortgezet worden na valavond.

Eens verkocht, geraakt de gebruiker snel verknocht aan het gebruikersgemak van een stuurhulp. De toegenomen betaalbaarheid van zet aan tot kopen. Na afloop van de studiedag twijfelde niemand van de aanwezigen nog aan de meerwaarde van gps-stuurhulp.

Wim Fobelets (Boerenadviseur.be)

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken