Startpagina Smart farming

CSA-robot zal mechanische onkruidbestrijding vereenvoudigen in biologische beddenteelt

Het Instituut voor Landbouw-,Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) draagt agro-ecologie hoog in het vaandel. Onkruid mechanisch verwijderen in plaats van chemisch is één manier om milieubewust te werken. Als dat met een robot automatisch kan, en tegen een relatieve lage kost, ziet de toekomst er rooskleurig uit voor de Vlaamse biolandbouw. Het ILVO en de onderzoeksgroep AIRO van UGent-Imec slaan de handen in elkaar in het project ‘CSA-robot’, waarbij op een cocreatieve manier samen met CSA-bedrijven een multi-inzetbaar en betaalbaar robotplatform ontwikkeld wordt.

De landbouw, en zeker de kleinschalige landbouw, staan nu én in de toekomst voor heel wat uitdagingen. Op het vlak van klimaat en milieu wordt de sector onder steeds grotere druk gezet, terwijl financiële rendabiliteit van het eigen bedrijf eigenlijk op de eerste plaats moet staan. Duurzaam omgaan met je land, en inspelen op technologische smart farming innovaties zoals robots om arbeidsintensieve, repetitieve taken te automatiseren, kan deel van de oplossing zijn.

Simon Cool, coördinator van het...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Smart farming

Weloverwogen investeren in gps-systemen

Mechanisatie De combinatie van investeringssteun (VLIF) en ecomaatregelen ter ondersteuning van precisielandbouw wakkert de interesse in gps-systemen bij akkerbouwers aan. Boer-enadviseur.be peilde naar de aankoopbereidheid bij een tweehonderdtal landbouwers uit Vlaams-Brabant.
Meer artikelen bekijken