Startpagina Economie

Boerenbond: beloon boeren voor biodiversiteitsmaatregelen

Landbouwers werken hard om te verduurzamen en om de biodiversiteit in landbouwgebied te versterken. Dit is zowel maatschappelijk als voor de sector van belang. Boerenbond vindt dat landbouwers voor biodiversiteitsinspanningen meer moeten worden beloond en niet afgestraft. Dat meldt de boerenorganisatie in reactie op een rapport van WWF, dat het landbouwbeleid ‘catastrofaal’ noemt voor de Belgische biodiversiteit.

Leestijd : 2 min

Het WWF stelt op basis van onderzoek dat de biodiversiteit in België de voorbije 30 jaar is toegenomen met 0,2%. het huidige landbouwbeleid catastrofaal voor de Belgische biodiversiteit. De achteruitgang is duidelijk het grootst in de landbouwgebieden. Dat meldt WWF maandag in het eerste Living Life Report voor ons land. Om de Living Planet Index (LPI) en de toestand van de biodiversiteit in kaart te brengen, werd de gemiddelde verandering in populatiegrootte van 283 soorten vogels, zoogdieren, amfibieën, reptielen en insecten gemeten voor de periode 1990-2018.

De trend is voorzichtig optimistisch, maar de kanttekening is dat in België al heel veel biodiversiteit verloren is gegaan voor 1990. De lichte stijging compenseert die verliezen niet, benadrukt WWF. Het nieuwe LPI toont duidelijke winnaars, maar ook verliezers. "Voornamelijk in landbouwgebied is de situatie dramatisch. Daar gaat de biodiversiteit met 60,9% achteruit. De bossen doen het ook minder goed, maar daartegenover staat dat in heidegebieden en natte gebieden, zoals vijvers en moerassen, de biodiversiteit wel weer vooruit gaat", vertelt Sophie Luyten, directeur beleid bij WWF België.

De landbouw neemt in België 44% van het landoppervlak in. Het WWF vindt de intensieve landbouw met relatief veel gebruik van mest en pesticiden een probleem, maar noemt ook het verdwijnen van kleine landschapselementen zoals hagen, bermen of houtkanten draagt bij aan het grote biodiversiteitsverlies. Net die elementen zijn volgens WWF nodig voor de soorten om zich te kunnen verplaatsen, verschuilen of voedsel te vinden. "Tot op vandaag laat het beleid daar nog steken vallen, maar tegelijkertijd is er een unieke kans met het gemeenschappelijke landbouwbeleid dat nu wordt uitgewerkt. Er is 250 miljoen aan Europese middelen die kunnen worden ingezet. Laat ons die gebruiken om boeren te subsidiëren per hectare kruidenrijk en permanent grasland. Dat komt ook ten goede van de boer", stelt Luyten.

Boerenbond reageert

Boerenbond benadrukt dat de biodiversiteit voor boeren zelf belangrijk is en dat een stijgend aantal landbouwers maatregelen neemt ter bevordering van de biodiversiteit en dat die maatregelen aantoonbaar succes boeken. De organisatie is vragende partij voor een specifiek statuut voor natuur in agrarisch gebied. In de praktijk zijn landbouwers soms bevreesd dat ze bij het meewerken aan natuur- of biodiversiteitprogramma’s definitief zeggenschap verliezen over de grond - dat het eenrichtingsverkeer is.

Een goede samenwerking tussen de overheid, landbouwers en natuurorganisaties is volgens Boerenbond cruciaal om te streven naar de beste resultaten en meer biodiversiteit in de toekomst. Haalbaarheid, klare communicatie en vrijwilligheid moeten hierbij wat de organisatie betreft centraal staan.

Landbouwleven-Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken