Startpagina Economie

Optimistische Française aan het hoofd van Europese boerenorganisatie

De Franse varkenshouder Christiane Lambert (FNSEA) geeft de komende 2 jaar leiding aan de Europese boerenorganisatie Copa. Lambert zal dus de lobby voeren in een tijd dat de Europese begroting en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid worden beklonken, en hopelijk een nieuwe handelsrelatie met de Britten. Lambert zegt in een verklaring ervan overtuigd te zijn dat landbouw productief, concurrerend én duurzaam kan zijn.

Leestijd : 2 min

De grotere Europese boerenorganisaties zijn binnen verenigd. Boerenbond is bijvoorbeeld vanuit ons land lid. Europees trekt de organisatie op met Cogeca, dat agrarische coöperaties zoals Milcobel of LDA vertegenwoordigt. Lambert neemt de voorzittershamer over van de Duitser Joachim Rukwied (DBV). Rukwied, een akkerbouwer, leidde de organisatie 3 jaar lang. Rukwied noemt de afgelopen 3 jaar dat hij voorzitter van Copa was “een uitdagende periode voor de hele landbouwgemeenschap”, maar zegt ook dat veel bereikt is. “Tijdens de nog lopende Covid-crisis hebben we laten zien dat Europese boeren onmisbaar zijn voor een stabiele en veilige toevoer van voedsel.”

Lambert komt ui Main-et-Loire, een departement event en zuiden van Angers. “Ik ben er van overtuigd dat de landbouw een strategische sector voor Europa is”, zegt Lambert. “De Covid-crisis heeft dit gedemonstreerd. Europa moet opnieuw de connectie maken met haar landbouwambities.” Daarmee refereert ze aan één van de oorspronkelijke doelstellingen van het Europees landbouwbeleid: zorgen dat er voldoende en kwalitatief voedsel is, maar ook dat boeren een behoorlijk inkomen hebben.

“Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en de Green Deal (vergroeningsambitie van de EU, red) moeten een productiedoelstelling zetten voor de EU, om voedsel te garanderen voor iedereen, voor alle markten (-), en niet de landbouw op het pad van vermindering zetten.”

Wat handel betreft zegt Lambert dat ze geïnteresseerd is in het concept van ‘Open Strategic Autonomy’ zoals ontwikkeld door ex-Eurocommissaris voor handel en landbouw Phil Hogan. Dit concept komt erop neer dat de EU haar familiale, duurzame productiemodel in handelsdeals beter moet verdedigen. Met andere woorden: de EU moet minder gemakkelijk toegang verlenen aan buitenlandse waar.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken