Startpagina

Geuze en Lambik in Brouwerij 3 Fonteinen

Leestijd : 2 min

Brouwerij 3 Fonteinen gaat met de Geuze en Lambik de nichemarkt op. Het zijn bieren die hun oorsprong kennen in de Zennevallei. Lambik wordt traditioneel gebrouwen. Geuze wordt ‘gestoken’, wat wil zeggen dat het oude en jonge Lambik wordt samen ‘gemengd’ en dan volgt hergisting op de fles.

Na het brouwen is het bier pas klaar na 3,5 jaar.
Na het brouwen is het bier pas klaar na 3,5 jaar. - Foto: MV

Het brouwen van Lambik is een heel specifiek, maar ook lang proces. Na het brouwen is het bier pas klaar na 3,5 jaar. “Als je weet dat je 5 jaar moet vermeerderen voor je kan brouwen, zal het dus nog even duren eer we alle graanrassen hebben uitgetest”, geeft Lucas mee. “Het blijft dus zeker een niche, het brouwproces onderscheidt ons van de industrie.”

Lambik brouwen gebeurt op basis van 40% ruwe ongemoute tarwe en 60% gemouten gerst. “De meeste brouwerijen gebruiken enkel gerstemout. Omdat Brabant traditioneel de streek is waar veel tarwe gekweekt werd, gebruikten de verwerkers in de streek deze granen, en kwam dat terecht in het bier. Voor een echte Lambik is die 40% ruwe tarwe dus heel belangrijk”, legt Lucas nog uit.

Wat het brouwen zo speciaal maakt, is de spontane gisting. Dat betekent dat aan het zoete brouwsel van gemoute gerst en ongemoute tarwe, wort genaamd, geen gist wordt toegevoegd. In de plaats daarvan wordt het bierwort vrijgelaten aan de open lucht in het koelschip. Dat is een kuip waarin het bier heel de nacht afkoelt en de natuurlijke gisten en bacteriën in de lucht in het bier terechtkomen.

Daarna giet men het bier in eikenvaten, en blijft het daar voor 1 tot 3 jaar, en zelfs vijf jaar. “Dat is extreem lang. Een standaard blond bier maken duurt van brouwdag tot verkoop circa 6 weken”, vertelt Lucas. In het vat gebeurt een reeks van specifieke vergistingen. Er zitten heel veel verschillende gisten en bacteriën in het vat die elk hun termijn nodig hebben. “Dat alleen al creëert heel veel smaak. Onderschat ook de invloed van het vat niet op de smaak. We gebruiken altijd vaten die gebruikt werden in de wijnbouw”, klinkt het.

De Geuze in de brouwerij is een mengeling van Lambik uit vaten van 1, 2 en 3 jaar oud. Die worden eerst geproefd, daarna gebotteld en uiteindelijk vergisten ze verder op fles. Na 6 tot zelfs 12 maanden rijpen en hergisten is de Geuze klaar. Er is dus gemakkelijk 4 jaar nodig om een fles geuze te maken.

Lambik en Geuze zijn eigenlijk heel diverse en specifieke producten qua smaak. “De smaak van de brouwsels die klaar zijn, is afhankelijk van de weersomstandigheden op de brouwdag, de gebruikte graansoorten, het type vaten, van het bottelmoment... Elke batch is anders van smaak, het is geen homogeen product en daar zijn we trots op. Ook door met verschillende lokale boeren samen te werken en tarwes te testen, verrijkt de diversiteit van ons product en dat is voor ons een grote meerwaarde”, besluit een trotse Lucas.

Lees ook in

Meer artikelen bekijken