Startpagina Veeteelt

Na melkveehouders focust Klimrek ook op akkerbouwers-aardappeltelers en varkenshouders

Het klimaattraject Klimrek van ILVO, Innovatiesteunpunt en VITO, zoekt geïnteresseerde akkerbouwers-aardappeltelers en varkenshouders voor een klimaatscan. Momenteel loopt het klimaattraject voor melkveehouders.

Leestijd : 2 min

Klimrek is een VLAIO-landbouwtraject dat opgestart is in september 2019. In dit project werken ILVO, Innovatiesteunpunt en VITO vier jaar lang samen aan een klimaattraject voor melkveehouders, varkenshouders, en akkerbouwers met aardappelen in het teeltplan.

Hiervoor gaat een klimaatconsulent 'de boer op' met een gerichte klimaatscan en klimaatkoers om de landbouwers te ondersteunen bij het overstappen naar een meer klimaatvriendelijke en klimaatrobuuste bedrijfsvoering waarbij het gemak voor de landbouwer en de economische haalbaarheid ook in rekening worden gebracht.

Bedrijfsspecifieke doorlichtingstool

De klimaatscan is een bedrijfsspecifieke doorlichtingstool die duidelijk maakt waar de klimaatimpact van het bedrijf ligt. We ontwikkelen per sector een klimaatscan op basis van een levenscyclusanalyse (LCA) waarmee de klimaatconsulent bij de landbouwer langsgaat om de nodige data te verzamelen.

Vervolgens komt de consulent langs om maatregelen met doorgerekende scenario’s voor te stellen en te bespreken. Tegelijk wordt een kosten-batenanalyse opgemaakt om ook de economische haalbaarheid in te schatten.

Maar ook corona heeft invloed op het project. “We lieten immers een lichte vertraging op omdat het tijdens de lockdown een tijdje niet mogelijk was om onze pilootboeren te bezoeken, waardoor het moeilijker was om data te verzamelen”, staat in de nieuwsbrief van Klimrek te lezen. Het project wordt vanuit ILVO gecoördineerd door onderzoeker Veerle Van Linden. Ook de projectmedewerkers met jonge kinderen konden minder efficiënt werken dan voordien. “We doen er uiteraard alles aan om die kleine achterstand zo vlug mogelijk weg te werken.”

Heel veel analysewerk nodig

Het co-creatietraject van melkvee werd eind 2019 opgestart en start met de ontwikkeling van de Klimaatscan. “Tijdens de eerste bijeenkomst werden de afzonderlijke deelsystemen van een Vlaams melkveebedrijf onderscheiden en gekarakteriseerd om zo de verscheidenheid in de Vlaamse melkveehouderij in beeld te brengen. Begin juli ging de tweede sessie door. Deze keer werd input gevraagd over de manier waarop de ecologische en economische doorrekening moet gebeuren.

“Om de klimaatimpact van en op een bedrijf juist in kaart te brengen, is er veel analysewerk nodig en moet je met heel wat bedrijfsspecifieke factoren rekening houden. Via simulaties proberen we zicht te krijgen op welk effect het doorvoeren van klimaatmaatregelen zal hebben op de klimaatimpact van een bedrijf.” Naast een schatting van de ecologische impact maken we ook een kosten-batenanalyse van de voorgestelde klimaatmaatregelen.

Aardappelen en varkens

Tijdens het eerste projectjaar heeft Klimrek zich gefocust op het klimaattraject voor melkvee. “Binnenkort starten we echter ook het traject voor akkerbouw met aardappelen in het teeltplan op.” Die opstart is in het najaar voorzien. In 2021 volgt dan een derde luik: het Klimrek voor varkenshouders. Ook hiervoor worden nog kandidaten gezocht. Meer info: www.klimrek.be.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Veeteelt

Goed gefokte melkveevaarzen kalven tussen de 22 en 24 maanden af

Melkvee Het doel van een succesvolle jongveeopfok is om de eerste kalving te bereiken vanaf een leeftijd van 22 maanden, en dit met hetoog op gezondheid, hoge productie en lang leven. Er zijn talloze manieren waarop kalveren en vaarzen zeer succesvol grootgebracht kunnen worden. Nieuwe inzichten en hot topics hebben sommige courante adviezen de laatste jaren gewijzigd.
Meer artikelen bekijken