Startpagina Actueel

Baanbrekend VIB-onderzoek over groeirespons van planten in fosfaatarme omstandigheden

Onderzoek van VIB en UGent bracht in kaart hoe planten indicaties van lage fosfaatbeschikbaarheid vertalen naar groei-aanpassing. Deze nieuwe ontdekking maakt het mogelijk de plantengroei gericht te moduleren om de opname van voedingsstoffen aan veranderende omstandigheden te verbeteren.

Leestijd : 2 min

Een unieke samenwerking tussen de laboratoria van De Rybel (VIB-UGent Centrum voor Plantensysteembiologie) en Saeys (VIB-UGent Centrum voor Inflammatieonderzoek) vervulde een pioniersrol in de ontwikkeling van eencellige transcriptomica in planten.

Hoe meer wortelharen, hoe efficiënter fosfaatopname

Het transcriptoom omvat alle RNA-moleculen in een cel, een populatie van cellen, of een organisme, die in verband staan met de transcriptie. In tegenstelling tot het genoom, dat min of meer constant van samenstelling is gedurende de levensduur van een cel of organisme, kan de samenstelling van het transcriptoom actief gewijzigd worden afhankelijk van ontwikkelingsstadia en invloeden vanuit de omgeving.

De auteurs van deze studie bepaalden hoe individuele cellen in modelplant Arabidopsis thaliana reageren op verschillende cellen in de wortel. Uit dat onderzoek blijkt dat hoe meer wortelharen, hoe efficiënter de fosfaatopname is. Deze resultaten bieden nieuwe inzichten in hoe planten de perceptie van fosfaatarme omstandigheden vertalen in een groeirespons, waardoor er meer wortelharen groeien die de bodem efficiënt kunnen doorzoeken op deze immobiele voedingsstof.

Minder meststoffen gebruiken

Deze resultaten kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de huidige landbouwpraktijken, aangezien de plantengroei wordt beperkt door een gebrek aan fosfaat in de meeste bodems. Om deze beperking te omzeilen, passen landbouwers meststoffen toe, maar deze hebben een negatief effect op omgevingsfactoren, zoals waterkwaliteit. Deze resultaten kunnen leiden tot nieuwe strategieën om de opname van fosfaat in landbouwgewassen te verbeteren en de behoefte aan meststoffen in de toekomst te verminderen, stellen de onderzoekers.

LV-VIB

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken