Startpagina Actueel

Vlaanderen betaalt dierenartsen die een door de dienst Dierenwelzijn erkende opleiding volgen

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wil elke vorm van dierenverwaarlozing en –mishandeling strenger aanpakken. Er komen meer controles door dierenartsen met opdracht (DMO’s). Wie als dierenarts een door de dienst Dierenwelzijn erkende opleiding volgt, krijgt hiervoor een forfaitaire vergoeding.

Leestijd : 1 min

Vlaanderen wil verder evolueren naar een controlebeleid dat alle betrokken doelgroepen dekt, waarbij een gelijke mate van controle van elk van de actoren wordt nagestreefd.

“We investeren dan ook in een zo uit uitgebreid mogelijke controle van alle geledingen van de dierenhandel en –houderij, waarbij we rekening houden met de grote stijging van het aantal meldingen dat we de laatste jaren kennen: van 160 per maand in 2014, over 300 in 2015 naar zelfs 590 in 2018”, stelt minister Ben Weyts.

“We organiseren verder zelf het toezicht op het dierenwelzijn in de slachthuizen door zelfstandige dierenartsen in te zetten.”

De op zelfstandige basis aangestelde dierenartsen hebben de verplichting om de door de dienst Dierenwelzijn erkende opleidingen te volgen om de vereiste vakkennis en kwalificaties te onderhouden. Wie die verplichting als dierenarts niet nakomt, kan zijn of haar erkenning geschorst of zelfs ingetrokken zien.

50 euro klassikaal, 25 euro online

Vlaanderen gaat nu dierenartsen vergoeden die de door de dienst Dierenwelzijn erkende opleidingen volgen. Het gaat om 50 euro per halve klassikaal gevolgde opleidingsdag of een forfait van 25 euro per halve opleidingsdag indien de opleiding online wordt gevolgd. De Vlaamse regering heeft ingestemd met het voorstel.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken