Startpagina Akkerbouw

Groente- en fruittelers bezorgd om doelstellingen ‘Farm to Fork’-strategie

De Europese groenten- en fruitsector maakt zich grote zorgen over zijn toekomst met de gecombineerde effecten van de Covid-19-crisis en de aankondigingen in de ‘Farm-to-Fork’-strategie. Terwijl de sector voor bepaalde producten, zoals tomaten, groenten en steenvruchten, steeds hogere productiekosten en verliezen noteert, vragen professionalen in de sector zich af of ze wel in staat zijn om de door de Europese Commissie aangekondigde doelstellingen te halen.

Leestijd : 2 min

Voor de groente- en fruittelers en de coöperaties die deze week in de Copa-Cogeca-werkgroep bijeenkomen, is de situatie bitter. Hoewel bepaalde categorieën groenten en fruit tijdens de pandemie een prijsstijging kennen, hebben de telers zelf niet kunnen profiteren van deze prijsstijging, die noodzakelijk was voor de economische levensvatbaarheid van hun bedrijven op de middellange termijn. Dat was te wijten aan de stijging van de productiekosten, die het gevolg waren van bepaalde beperkingen door Covid-19.

De sector blijft voor grote uitdagingen staan, voornamelijk als gevolg van het gebrek aan seizoenarbeiders vanwege Covid-19. Tegelijkertijd waren de weersomstandigheden niet gunstig, waardoor de producenten minder oplossingen hebben om bepaalde plagen en ziekten te bestrijden en met irrigatiebeperkingen worden geconfronteerd in belangrijke regio's .

Luc Vanoirbeek, voorzitter van de Werkgroep Groenten en Fruit: "We spelen nu al met de limieten in bepaalde producties zoals tomaten, groenten en steenvruchten. Er is vandaag weinig nodig om de situatie voor de telers kritiek te maken. Daarom baart de aangekondigde doelstelling om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de ‘Farm to Fork’-strategie met 50 % te verminderen ons grote zorgen. Het zal immers extra kosten met zich meebrengen. Aangezien onze marges al erg krap zijn, zie ik niet in hoe dit zou kunnen gebeuren zonder een verhoging van de prijzen van Europese groenten en fruit voor de eindverbruikers. Het is een realiteit die op de agenda van belangrijke besluitvormers in de EU moet staan".

Een ander belangrijk knelpunt voor de sector is de no deal met het Verenigd Koninkrijk. Luc Vanoirbeek "We zullen in de frontlinie staan als de onderhandelingen mislukken, en daarom moet de Europese Commissie crisisbeheersmaatregelen plannen om een "Brovid" effect te voorkomen; het zal namelijk cumulatieve effecten hebben in de EU".

Copa-Cogeca heeft een brief gestuurd in de aanloop naar de bijeenkomst van het Speciaal Comité Landbouw op maandag 28 september, om te vragen het voorstel van de Commissie over het GLB na 2020 te herzien. Er moeten realistischer verplichtingen kunnen worden opgelegd en meer flexibiliteit worden geboden met betrekking tot de operationele programma's die betrekking hebben op ‘klimaat- en milieuacties’. Een drempel van 20% lijkt te ambitieus en zou wel eens te restrictief kunnen worden voor de telersverenigingen in de sector groenten en fruit. Copa-Cogeca vraagt ook dat de telersverenigingen beter worden ondersteund bij hun inspanningen om over te schakelen op duurzamere verpakkingen, met als doel de ‘Farm to Fork’-ambities en de Europese ‘Green Deal’-ambities van koolstofneutraliteit tegen 2050 te ondersteunen.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken