Startpagina Akkerbouw

Groente- en fruittelers bezorgd om doelstellingen ‘Farm to Fork’-strategie

De Europese groenten- en fruitsector maakt zich grote zorgen over zijn toekomst met de gecombineerde effecten van de Covid-19-crisis en de aankondigingen in de ‘Farm-to-Fork’-strategie. Terwijl de sector voor bepaalde producten, zoals tomaten, groenten en steenvruchten, steeds hogere productiekosten en verliezen noteert, vragen professionalen in de sector zich af of ze wel in staat zijn om de door de Europese Commissie aangekondigde doelstellingen te halen.

Voor de groente- en fruittelers en de coöperaties die deze week in de Copa-Cogeca-werkgroep bijeenkomen, is de situatie bitter. Hoewel bepaalde categorieën groenten en fruit tijdens de pandemie een prijsstijging kennen, hebben de telers zelf niet kunnen profiteren van deze prijsstijging, die noodzakelijk was voor de economische levensvatbaarheid van hun bedrijven op de middellange termijn. Dat was te wijten aan de stijging van de productiekosten, die het gevolg waren van bepaalde beperkingen door Covid-19.

De sector blijft voor grote uitdagingen...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Afgeronde eiwitprojecten tonen potentieel voor nieuwe eiwitketens

Akkerbouw Negentien projecten hebben de afgelopen jaren gewerkt om nieuwe samenwerkingsverbanden en eiwitketens te creëren rond duurzame en gezonde eiwitten voor mens en/of dier. Ze werden in 2021 geselecteerd tijdens de projectoproep van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij rond ‘Realisatie eiwitstrategie’ in het kader van het Vlaamse relanceplan. Nu de projecten zijn afgerond, is duidelijk dat er potentieel is voor de uitbouw van nieuwe eiwitketens in Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken