Startpagina Actueel

Nobelprijs voor de Vrede gaat naar het Wereldvoedselprogramma

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties heeft de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. De organisatie krijgt de prijs voor haar ‘inspanningen om te voorkomen dat honger als een wapen gebruikt wordt in oorlogen en conflicten’. Dat werd op 9 oktober bekendgemaakt door het Noorse Nobelcomité.

Leestijd : 2 min

Het WFP, dat voedselhulp biedt aan miljoenen mensen in nood, krijgt de prestigieuze onderscheidingen daarnaast ook ‘voor haar inspanningen tegen de honger en voor haar bijdrage aan het verbeteren van de vredesvoorwaarden in de gebieden die getroffen worden door conflicten’, zo verklaarde Berit Reiss-Andersen, de voorzitter van het Noorse Nobelcomité.

Het WFP is bovendien ook een noodzakelijke organisatie tijdens de huidige coronaviruspandemie, omdat het risico op armoede en honger is toegenomen, zo wordt nog benadrukt. “De wereld dreigt een hongercrisis van onvoorstelbare proporties te beleven”, klinkt het. De nood aan multilaterale oplossingen is daardoor zichtbaarder dan ooit geworden.

Trotse laureaat

Tomson Phiri, de woordvoerder van het VN-agentschap reageerde alvast dat het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede ‘een moment van trots’ voor het Wereldvoedselprogramma (WFP) is.

Het WFP heeft dit jaar grotere inspanningen geleverd dan andere jaren, zo verklaarde hij tijdens een persbriefing in Genève. Phiri had er uitleg moeten geven over het werk van het WFP in Soedan, maar de focus van de persconferentie werd verlegd toen bekend werd gemaakt dat de organisatie de Nobelprijs voor de Vrede had gewonnen. De woordvoerder van de eind 1961 opgerichte VN-organisatie met hoofdkantoor in Rome, noemde de prijs een erkenning voor alle werknemers en de vele vrijwilligers van over de hele wereld. “We hebben dit jaar meer dan onze plicht vervuld”, zo klonk het. Hij wees erop dat de organisatie erin geslaagd is om de internationale hulp aan de gang te houden, ondanks de barrières die wegens het coronavirus werden opgeworpen. “Het Wereldvoedselprogramma heeft de handen uit de mouwen gestoken”, aldus Phiri. “Op een bepaald moment waren we de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, toen de meeste commerciële luchtvaartmaatschappijen stil waren komen liggen.”

Tijdens de coronacrisis organisatie kon het WFP de internationale hulp aan de gang houden. Ook vanuit de luchthaven in Luik ging hulp naar noodlijdende gebieden.
Tijdens de coronacrisis organisatie kon het WFP de internationale hulp aan de gang houden. Ook vanuit de luchthaven in Luik ging hulp naar noodlijdende gebieden. - Foto: Belga

De laureaat werd gekozen uit meer dan 300 kandidaten. Er waren 211 personen en 107 organisaties genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het winnen van de prijs levert, naast een diploma en een medaille, 10 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 960.000 euro) op. Dat is een miljoen kronen meer dan vorig jaar. De ceremoniële uitreiking van de prijs vindt traditioneel plaats op 10 december.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken