Startpagina Akkerbouw

PCA: oogst loopt vertraging op, bewaring niet gemakkelijk

Het Proefcentrum Aardappelen (PCA) ziet de Belgische oogst vertraging oplopen. Eind september was het al nat na een weekend met bijzonder veel neerslag op korte tijd. Ondertussen is het regionaal nog vele keren natter geworden in het veld. In de slechtste regio’s viel sinds 23 september al meer dan 200 mm. In de droogste delen van het land bleef de neerslag beperkt tot 35 mm (Kempen).

Leestijd : 2 min

In regio’s met lichte gronden en/of weinig neerslag kon al redelijk wat gerooid worden, aldus het PCA. In West-Vlaanderen wordt dit aandeel geschat op 40% (vooral af land en regio Poperinge). Langs de kust is minder dan 10% gerooid. Ook in Oost-Vlaanderen is minder dan 10% gerooid (alleen in zandgrond), net zoals in het centrum van het land. Limburg en de Kempen lijken 30 à 50% gerooid te hebben. In Wallonië is naar schatting 25% gerooid. Gelukkig zien de voorspellingen er voor de komende dagen een stuk beter uit.

Droogcapaciteit

Het staat vast dat de bewaring van nog te rooien partijen niet gemakkelijk wordt. Ongetwijfeld zullen partijen ingeschuurd worden die rot bevatten. Het zal belangrijk zijn om in de eerste weken alle droogcapaciteit in te zetten die er is. Kwestie van een droge, gezonde partij aardappelen te hebben tegen de tijd dat de eerste kiemremming moet worden toegediend.

Warmeluchtkanon

Houd alvast het warmeluchtkanon klaar, waarschuwt het PCA. De aardappelen zullen binnen komen met een temperatuur die niet veel hoger zal liggen dan 8 à 10°C. Dat is té weinig voor een goede wondheling! Daarvoor moet de temperatuur gedurende de eerste 3 à 4 weken tussen 12 en 15°C liggen. Zet het warmeluchtkanon in! Dit zal bijdragen tot het droogproces.

Drogen doen we doorgaans met buitenlucht die kouder is dan de aardappelen. Dit zal de komende weken (‘s nachts) niet mogelijk zijn, aangezien het niet de bedoeling is dat de aardappeltemperatuur nog verder daalt. Warm koude buitenlucht op in de drukkamer of zet het warme luchtkanon in de loods. In dit laatste geval warm je de binnenlucht op om vervolgens in menging met droge, koude buitenlucht de juiste temperatuur door de aardappelen te jagen.

Is de buitenlucht niet geschikt voor droging, ventileer dan volledig intern en stel het warmeluchtkanon in op een temperatuur die 2 graden hoger ligt dan die van de aardappelen.

Temperatuur daalt

Loopt de aardappeltemperatuur als gevolg van die opgewarmde lucht op, dan is dat het signaal dat de aardappelen droog zijn. In de meest gevallen zal de producttemperatuur dalen, niettegenstaande de opgewarmde lucht. Dit wijst erop dat de aardappelen vocht afgeven en dus aan het drogen zijn (verdampen = afkoelen). Gebruik voldoende (goede) sondes om op meerdere plaatsen de aardappeltemperatuur op te volgen. Een correct beeld is essentieel om goed te kunnen sturen.

Eerste gasbeurt

Wacht niet te lang met de eerste fogbeurt voor kiemremming, adviseert het PCA. De aardappelen kunnen heel kiemlustig zijn, gezien de warme zomer.

PCA

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken