Copa-Cogeca vraagt brexitsteun voor landbouw

De Britten voeren onder meer veel groenten, zoals spinazie, in.
De Britten voeren onder meer veel groenten, zoals spinazie, in. - Foto: LBL

Lukt dit, dan valt de schade wellicht mee. Maar ook dan geldt dat de handel verstoord zal zijn. Zo zullen douaneprocedures voor een deel weer worden ingevoerd. Dan praat je over veterinaire certificaten bijvoorbeeld, maar ook sanitaire- en fytosanitaire keuringen. Ook kunnen de Britten zelfstandig handelsdeals sluiten met derde landen, waardoor de concurrentie voor leveranciers uit de EU groter wordt.

De Britse premier Boris Johnson heeft bij herhaling gezegd dat het Verenigd Koninkrijk nu voor een groot deel van haar voedselvoorziening afhankelijk is van het buitenland. De 27 EU-lidstaten exporteren voor meer dan 38 miljard euro aan agrovoedingsproducten naar het Verenigd Koninkrijk en importeren 16 miljard euro. Om risico’s te spreiden, moet het land wat hem betreft minder afhankelijk worden van belangrijke leveranciers van het Europese vasteland, zoals Frankrijk en Nederland. Het land deed al zaken met Oekraïne en spreekt met de VS, Canada en Australië.

De Europese Commissie heeft onlangs 5 miljard euro gereserveerd voor een speciaal brexitfonds. Copa-Cogeca roept de Europese Commissie op om de effecten van brexit op de Europese landbouwsector nauwlettend te volgen. De landbouw verdient volgens haar een substantieel deel van het geld in het fonds. De financiering moet volgens haar nadrukkelijk buiten het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid om gebeuren.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent