Rijk Zwaan zeilt geruisloos door coronapandemie

Rijk Zwaan is 1 van de 4 grootste groenteveredelaars in de wereld.
Rijk Zwaan is 1 van de 4 grootste groenteveredelaars in de wereld. - Foto: Rijk Zwaan

De omzet groeide het afgelopen jaar gewoon door bij vrijwel alle groentegewassen en in de regio’s waarin Rijk Zwaan actief is. Met een marktaandeel van 9% behoort het groenteveredelingsbedrijf naar eigen zeggen tot de top 4 van de wereldwijde groentezadenmarkt. Rijk Zwaan investeerde net als in voorgaande jaren 27,5% van haar omzet in onderzoek en ontwikkeling. Kortom: 130 miljoen euro. Daarmee realiseert het bedrijf de introductie van 1 groentevariëteit per dag. Het afgelopen jaar werd onder meer een aubergine die zeer insectenresistent is gelanceerd.

De activiteiten zijn om aan te sluiten op lokale markten en om risico bij de veredeling te spreiden verdeeld over tientallen landen. Ook het aantal medewerkers nam het afgelopen jaar verder toe met 123 voltijdbanen. Bij Rijk Zwaan werken nu 3.500 mensen, van wie 12 in België. De medewerkers hebben 10% van het bedrijf in handen, en het overige deel van de aandelen zit bij 3 families.

Rijk Zwaan is nog niet ‘uitgegroeid’. De komende 5 jaar verwacht het bedrijf nog eens 500 mensen extra nodig te hebben. Het bedrijf verwacht veel van de Chinese markt, die het sinds mei bedient vanuit een nieuw hoofdkantoor met aanpalend R&D-centrum in China.

De Belgische activiteiten ontstonden uit een overname. In 1926 werd Zaadhandel Hollandia opgericht door de familie de Jongh, een handels- en selectiebedrijf in vollegrondsgroenten en landbouwproducten. In 1988 werden de aandelen van het bedrijf verkocht aan Rijk Zwaan, toen al jaren de voornaamste leverancier. Sindsdien is het een volle dochteronderneming van Rijk Zwaan en op 1 juli 2013 veranderde de naam in Rijk Zwaan Belgium.

Meest recent

Meest recent