Impossible Foods wil koevrije ‘melk’ en ‘steak’

Impossible Foods toonde via een virtuele presentatie enkele prototypes van ‘Impossible Milk’.
Impossible Foods toonde via een virtuele presentatie enkele prototypes van ‘Impossible Milk’. - Foto: Impossible Milk

Impossible Foods werd in 2011 opgericht door Pat Brown, een voormalige professor in de biochemie aan Stanford University. Hij nam in 2009 18 maanden vrij om de milieuproblemen die geassocieerd worden met de intensieve veehouderij aan te kaarten. Toen een workshop weinig uithaalde besloot Brown dan maar een alternatief voor ‘dierlijke’ producten als vlees en zuivel te gaan ontwikkelen en aanbieden. Dit leidde tot een ‘Impossible Burger’ die in 2011 in het rijke en trendy Silocon Valley werd gelanceerd.

Impossible Foods verkocht de burger aanvankelijk aan foodtrucks en wegrestaurants om pas in 2019 in (lokale) supermarkten te worden aangeboden. Een grote stap werd gezet door een deal met Burger King (in de VS) en Starbucks voor de verkoop van respectievelijk ‘Impossible whoppers’ en een sandwich met vleessmaak. De ‘burgers’ worden opgebouwd uit water, soja-eiwitconcentraat, kokosnootolie, zonnebloemolie en natuurlijke extracten. Na deze productlancering volgde plantaardige imitaties van andere rundvleesproducten maar ook worst en worstproducten, waarbij soja het belangrijkste bestanddeel is.

Vleesconsumptie daalt

Het bedrijf zegt dat voor de productie van de ‘Impossible Burger’ 95% minder land en 74% minder water wordt verbruikt, en dat het proces de uitstoot van broeikasgassen met meer dan 80% verminderd. De topman liet bij de presentatie alvast een gevoel voor drama merken. Brown deed zijn presentatie van de plannen met op de achtergrond geprojecteerd een brandende Amazone. Hierin de suggestie dat de veehouderij bijdraagt aan de aftakeling van het regenwoud, omdat veel soja wordt geteeld voor verwerking tot veevoeder. In veel plantaardige alternatieven voor vlees en melk wordt overigens ook soja gebruikt.

De cijfers over milieuwinst zijn niet onomstreden, maar het bedrijf speelt in elk geval in op een groeiende trend waarbij mensen in rijke landen minder vlees eten. Overigens is die trend niet eenduidig: in buurland Nederland steeg de vleesconsumptie de laatste jaren. De vleesconsumptie in België is tussen 2010 en 2018 gedaald met 7,2 kilo per hoofd van de bevolking. Waar in 2010 het vleesverbruik, 82, 4 kg bedroeg, is dit in 2018 gereduceerd naar 75,2 kilo.

Voor zuivel is deze trend in veel landen ook zichtbaar. In de VS is de opkomst van plantaardige melkvervangers verantwoordelijk voor een scherpe daling van de melkconsumptie. Sinds 1975 daalde de zuivelconsumptie met meer dan een derde. In 2019 en 2020 vroegen grote zuivelbedrijven Dean Foods en Borden het faillissement aan. Dean Foods - 1 van de grootste zuivelconcerns ter wereld - werd uiteindelijk geabsorbeerd door Dairy Farmers of America. Borden is grofweg zo groot als Milcobel en zit nog in een bankroetprocedure.

Overigens: de zuivelconsumptie ligt in ons land duidelijk lager dan vanuit gezondheidsperspectief wordt aanbevolen, en ook een stuk lager dan in typische zuivellanden als Denemarken en Nederland. De wereldmarkt voor zuivelvervangers is ondertussen wel gegroeid tot een waarde van 1,8 miljard dollar.

Amerikaanse branie

Analisten speculeren op een grootse toekomst voor Impossible Foods en het vergelijkbare Beyond Meat. De omzet van Impossible Foods is vergelijkbaar met Inex - een groeiend bedrijf maar toch niet de grootste zuivelaar van ons land. De waarde van Impossible Foods wordt daarentegen geschat op 4 miljard dollar. Anders dan Inex is Impossible Foods nauwelijks winstgevend. Beyond Meat - alweer Californisch - realiseerde in 2019 een omzet van 300 miljoen dollar en heeft een marktwaarde van ruim 11 (!) miljard dollar.

Tot zover de verwachtingen. Wanneer de plantaardige melk-imitatie op de markt komt? Impossible Foods zwijger erover. Net als over hoe deze exact gemaakt moet worden. Het enige dat men vooralsnog zegt, is dat plantaardige melkvervangers niet goed als koffiemelk kunnen worden gebruikt, en het product van Impossible Foods straks wel.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent