Startpagina Melkvee

ForFarmers lanceert totaalaanpak voor de robotmelker

Robotmelken is aan een opmars bezig. Ruim 60% van de melkveehouders kiest voor een robot als nieuwe melkinstallatie. ForFarmers is al jaren gespecialiseerd in het begeleiden van robotbedrijven en introduceert een nieuw Robot-concept.

Leestijd : 3 min

Al sinds begin jaren 2000 heeft ForFarmers een concept voor robotmelkers en begeleiden de robotspecialisten van ForFarmers melkveebedrijven die voor een melkrobot kiezen. “Robotmelken zit duidelijk in de lift. 2/3 van de nieuwe melkinstallaties vandaag in België zijn melkrobots.

4 pijlers van Robot-concept

ForFarmers is door zijn expertise op dit vlak ondertussen uitgegroeid tot de geprefereerde partner op vele robotbedrijven, maar we blijven innoveren en willen ook klaar zijn voor de robotbedrijven van morgen”, verklaart Luc Augustyns, Commercieel Manager Rundvee bij ForFarmers België. “Daarom hebben we ons Robot-concept vernieuwd tot een totaalaanpak die op 4 belangrijke pijlers rust en zich richt op gezonde en goed producerende koeien.”

Het ForFarmers Robot-concept is gericht op 4 belangrijke pijlers:

1. Ruwvoerkeuze

De juiste rassenkeuze en het gepaste bemestingsplan voor gras en mais zijn uitermate belangrijk voor het rantsoen. De specialisten ondersteunen hierbij en stemmen dit af op elke specifieke bedrijfssituatie. Verder geven ze ook praktisch advies bij het in- en uitkuilen en de toepassing van inkuilmiddelen voor optimaal behoud van smaak en voederwaarde.

2. Nutritie- en krachtvoergamma

Het ForFarmers Nutritie & Innovatie centrum staat aan de basis van ons gamma melkveevoeders. Deze worden eerst getest op verschillende praktijkbedrijven vooraleer ze in de markt worden geïntroduceerd. Dit resulteert in specifieke voeders voor robotbedrijven, zoals het nieuwe krachtvoer RoboLac.

3. Melkvee/robotspecialist

De ForFarmers melkvee/robotspecialist heeft een solide kennis van ruwvoer, management, kennis van instellingen van alle robotmerken en diverse voerstrategieën. Hij maakt gebruik van het vernieuwde RobotAnalyseProgramma (RAP 2.0) waarbij real time data beschikbaar is om te analyseren en te vertalen naar het beste advies voor elk bedrijf.

4. Rantsoenadvies

Als basis gebruikt ForFarmers zijn rantsoenberekeningsprogramma waarin de nieuwste kennis van voederwaardering en dierbehoeften is verwerkt. Daarnaast gebeurt het finetunen van het rantsoen door koesignalen en voersignalen op te nemen in het advies voor een optimale voerbenutting.

Luc Augustyns: “Het nieuwe Robot-concept zorgt er dus voor dat met innovatieve voeders en vakkundig advies voldaan kan worden aan de bedrijfsdoelstellingen van elke moderne robotmelker.”

RoboLac: het nieuwe krachtvoer

De samenstelling en inhoud van het voer in combinatie met het rantsoen beïnvloedt het loopgedrag van koeien. “En ondertussen weten we al langer, hoe beter de koeien lopen, hoe meer melkingen, hoe meer melk de koeien produceren. Bovendien zorgt dit voor minder ophaalkoeien en dus minder werk voor de robotmelker”, vertelt Guy Verhulst, robotspecialist ForFarmers België.

“Vanuit die insteek hebben we de smakelijkheid van krachtvoer onderzocht en onze jarenlange kennis en ervaring gebundeld om een nieuw krachtvoer te ontwikkelen. Na verschillende smaaktesten bij verschillende diergroepen hebben we al de smakelijkste grondstoffen geselecteerd om dit voer samen te stellen. Daarnaast gingen we ook op zoek naar het beste aroma. Dit aroma bestaat uit verschillende geur en smaakstoffen en zit standaard in het nieuwe RoboLac, dat instant scoorde bij onze klanten.”

RAP 2.0 – het vernieuwde Robot Analyse Programma

Er wordt op robotbedrijven alsmaar meer data gegenereerd. ForFarmers maakt sinds het begin al gebruik van een Robotanalyse programma (RAP) om die data te analyseren en om te zetten in goed advies. Ook dit analyseprogramma werd geoptimaliseerd tot RAP 2.0 waardoor de robotspecialisten nu in staat zijn om met real time data te werken, maar ook om historische overzichten te creëren. En deze data zijn te allen tijde en overal beschikbaar voor de melkveespecialisten.

“Op die manier kunnen we de huidige resultaten nog beter in beeld brengen, analyseren en vertalen naar het beste advies voor het robotbedrijf. Ook kunnen we perfect monitoren wat het effect is van bepaalde aanpassingen en kunnen we snel bijsturen indien nodig”, besluit Guy Verhulst.

ForFarmers

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken