Startpagina Actueel

Youth for Climate hekelt nieuw landbouwbeleid

De Belgische tak van Youth for Climate (YFC) hekelt vrijdag de herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat vorige week door het Europees Parlement werd goedgekeurd. Ook verschillende ngo's en Europarlementsleden spraken al hun twijfel uit over het nieuwe plan dat voorligt.

Leestijd : 1 min

De lidstaten van de Europese Unie bereikten vorige week na lange onderhandelingen een akkoord over een toekomstig gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Youth for Climate benadrukt in een verklaring dat ze het "het recente EU-beleid niet accepteert". "Hoewel er enkele goede eerste stappen zijn gezet, laat de Europese Unie ons in de steek door een inconsequent GLB te accepteren, dat niet voortgaat op de 'Farm to Fork'-strategie", zegt YFC.

Volgens YFC zal de komende zeven jaar het grootste deel van het GLB-budget worden besteed aan intensieve landbouw, waarmee de massale productie van broeikasgassen uit de landbouw wordt voortgezet. "Landbouw zou een oplossing kunnen zijn voor klimaatverandering en weerbaarheid tegen toekomstige gezondheids- en klimaatcrises.

Maar vandaag laten de EU-leiders ons opnieuw in de steek door grote vervuilende landbouwbelangen te steunen ten koste van duurzamere regeneratiepraktijken", hekelt een van de woordvoerders van YFC Belgium, Adelaïde Charlier, in een persbericht. "De Europese leiders nemen de toekomst en/of de klimaatnoodsituatie niet ernstig."

Belga

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken