Startpagina Actueel

10 krachtlijnen van Vlaams GLB Strategisch Plan

Na de vastlegging van het nieuwe GLB in het Europees parlement schakelt Vlaanderen een versnelling hoger bij de opmaak van een eigen Vlaams Strategisch GLB-plan. Tegen eind 2021 verwacht het departement Landbouw & Visserij witte rook. Daarna gaat het plan richting Europa voor goedkeuring. Start van uitvoering in 2023.

Leestijd : 2 min

De opmaak van het nieuw Vlaams GLB Strategisch Plan is in volle voorbereiding en wordt met heel wat betrokken partners, ook met landbouwers zelf, afgetoetst en verder vorm gegeven.

Er worden in de voorbereiding 7 krachtlijnen in de strategienota voor het Vlaams GLB vooropgesteld.

1. Innovatie en kennisdeling versnellen als hefboom voor competitiviteit en het anticiperen op maatschappelijke en ecologische uitdagingen.

2. Ondernemerschap en vakmanschap stimuleren voor een dynamische, weerbaarder en duurzame land- en tuinbouwsector in samenhang met haar natuurlijke omgeving en de maatschappelijke context.

3. Verduurzamen van het inkomen van de land- en tuinbouwer om zo een leefbaar inkomen te waarborgen en de bedrijfsontwikkeling in een snel veranderende omgeving te stimuleren.

4. Aandeel van instromers in de land- en tuinbouwsector verhogen met aandacht voor een kwalitatieve opstart.

5. Een klimaatslimme, duurzame land- en tuinbouw intensiveren.

6. Aandacht en zorg voor natuurlijke hulpbronnen, biodiversiteit en landschappen.

7. De open ruimte en het lokaal economische en maatschappelijke weefsel in de echte plattelandsgebieden versterken.

Deze 7 werven worden aangevuld met 3 rode draden die door alles lopen: innovatie, samenwerking én de focus op de echte landbouwer. Dat maakt dat rond 10 krachtlijnen verder wordt gewerkt.

Deze krachtlijnen komen uit heel wat voorbereidend werk en worden nu door het departement Landbouw samen met andere collega’s maar ook met de stakeholders verder uitgewerkt in concrete maatregelen. Na afwerking en goedkeuring door de Vlaamse regering wordt het wellicht in het najaar van 2021 bij de Europese commissie ingediend. In 2022 wordt dan onderhandeld over de goedkeuring, het Vlaams GLB Strategisch Plan zou dan ook begin 2023 van start kunnen gaan.

EU-middelen, daarbovenop nog extra Vlaamse financiering

Concrete actiepunten worden nu verder uitgewerkt. Veel aandacht zal gaan naar de definitie van de ‘echte landbouwer’. “Uit onze analyse is een echte landbouwer een ondernemer die een aanzienlijke economische landbouwactiviteit uitvoert. Aandacht gaat vooreerst naar de ‘boerende’ boer, specifieke verdienmodellen én de jonge landbouwer, die nog meer aandacht krijgt”, stelt Patricia De Clercq, secretaris-generaal en leidinggevend ambtenaar van het departement Landbouw & Visserij.

België zou voor 494 miljoen per jaar aan directe EU-steun ontvangen, uit de eerste pijler. De verdeling met Wallonië is nog niet definitief vastgelegd, vandaag gaat 46,33 % naar Wallonië. Voor de tweede pijler zou jaarlijks 82,8 miljoen voor België uit de EU-pot worden voorzien. Daarbovenop zou nog een hogere Vlaamse cofinanciering dan vandaag nodig zijn. In het GLB-plan zijn er nog extra hefbomen, onder meer de GMO Groenten en Fruit én een programma voor Bijen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Granen Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.
Meer artikelen bekijken