Startpagina Actueel

Europa versnelt deal voor 8 miljard hulp aan boeren

Het Europese Parlement en de Raad bereikten een voorlopig akkoord over een EU-herstelpakket voor boeren, voedselproducenten en plattelandsgebieden dat hun weerbaarheid moet vergroten. De middelen voor het herstelinstrument komen vroeger ter beschikking.

Leestijd : 3 min

De Commissie had voorgesteld om de financiering tussen 2022 en 2024 vrij te geven. Ongeveer 30% van de 8,07 euro miljard aan steun zal in 2021 beschikbaar komen, en de overige 70% zou in 2022 worden vrijgegeven, aldus de overeengekomen tekst.

De leden van het Europees Parlement slaagden erin om ten minste 37% van de herstelfinanciering voor biologische boeren, milieu- en klimaatgerelateerde acties en dierenwelzijn binnen te halen. Ten minste 55% van het fonds zal het opstarten van jonge boeren en investeringen op de boerderij ondersteunen die bijdragen aan een veerkrachtig, duurzaam en digitaal herstel.

Het aandeel van de herstelfinanciering dat de EU-landen zullen besteden aan milieuvriendelijke praktijken mag niet lager zijn dan het percentage van het EU-budget voor plattelandsontwikkeling dat zij momenteel voor dit doel besteden.

Meer medefinanciering door de EU zonder bijdrage van EU-landen

De EU financiert tot 100% van de in aanmerking komende maatregelen uit de aanvullende middelen van Next Generation EU. EU-landen hoeven geen extra geld bij te dragen uit hun nationale begrotingen.

De onderhandelaars waren het erover eens dat investeringen van boeren en voedselverwerkers die bijdragen aan een duurzaam en digitaal economisch herstel tot 75% van de gemaakte kosten kunnen worden ondersteund. De leden van het Europees Parlement slaagden er ook in om het plafond voor starterssteun voor jonge landbouwers uit het Fonds voor plattelandsontwikkeling te verhogen van 70.000 naar 100.000 euro.

“Het Europees Parlement heeft eens te meer laten zien dat het het EU-wetgevingsproces kan leiden en aansturen, om in te spelen op de echte behoeften en roept op tot steun van onze burgers, onze plattelandsgemeenschappen en onze boeren en voedselproducenten. We zijn erin geslaagd om in recordtijd de EU-financiering voor herstel binnen te halen om de veerkracht en duurzaamheid te vergroten en de sector te digitaliseren; niet alleen de business-as-usual-oplossingen financieren. Door dit te doen, tonen we concrete EU-solidariteit met een sector die, zelfs in de donkerste dagen van de COVID-19-pandemie, de EU-burgers nooit in de steek heeft gelaten”, aldus rapporteur Paolo De Castro.

“We zijn er in heel korte tijd in geslaagd om overeen te komen dat de broodnodige financiële steun voor EU-boeren, voedselproducenten en begunstigden op het platteland snel zal worden vrijgegeven. Nu moeten we de onderhandelingen over de GLB-regels voor 2021 en 2022 snel afronden, zodat we tegen het einde van het jaar relevante regels hebben goedgekeurd om boeren te helpen om in de toekomst weerbaarder te zijn '', aldus Norbert Lins , voorzitter van de landbouwcommissie.

Volgende stappen in procedure

De tekst over het herstelinstrument van de volgende generatie van de EU zal worden opgenomen in de overgangsverordening van het GLB. De overeengekomen overgangsbepalingen voor het GLB moeten dan worden bekrachtigd door het Parlement en de Raad voordat ze op 1 januari 2021 in werking kunnen treden. Over het herstelinstrument van de EU moet overeenstemming worden bereikt door de Raad en er wordt momenteel onderhandeld in het kader van het MFK en het pakket eigen middelen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken