Startpagina Mechanisatie

Flanders Make ontwikkelt autonome tractor

Flanders Make is een strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie die met diverse partners samen werkt op vlak van onderzoek en ontwikkeling. Begin 2017 begonnen ze aan een project om een autonome tractor te ontwikkelen. Deze is vandaag klaar, maar is nog geen praktijkrijp commercialiseerbaar product. Hiervoor is een opvolgproject nodig dat zich o.a. verder toespitst op veiligheid en robuustheid.

Leestijd : 3 min

Flanders Make heeft al ruime ervaring met zelfrijdende wagens, drone’s, automatisch geleide voertuigen (AGV’s) en nu dus ook met tractoren. Een eerste stap was om de tractor zelfrijdend te maken. Een volgende stap was om hem autonoom taken te laten uitvoeren. Dit heeft Flanders Make nu bereikt. Een tractor die zonder bestuurder over een veld rijdt en daar zelfstandig aan de slag gaat, klinkt nog als toekomstmuziek, maar is voor wat Flanders Make betreft over enkele jaren realiteit.

Het strategisch onderzoekscentrum ontwikkelde naar eigen zeggen de eerste zelfrijdende tractor in ons land die allerlei taken van de landbouwer kan overnemen. Concreet werkten ze het voorbeeld uit van een autonome tractor die tijdens de fruitoogst bijvoorbeeld lege kratten naast het veld plaats en zodra ze gevuld zijn, ze weer ophaalt en op een vrachtwagen plaatst. Dergelijke technologische innovatie kan landbouwers helpen om efficiënter te werken en het tekort aan arbeidskrachten in de sector op te vangen.

Innovatie & Automatisering

De landbouwsector heeft de ambitie om duurzamer te produceren maar wordt daarbij geconfronteerd met enorme uitdagingen, zoals de extreme weersomstandigheden waarmee de klimaatverandering gepaard gaat en het voeden van een groeiende populatie. Een bijkomend probleem is het tekort aan arbeidskrachten, die de levensvatbaarheid van de sector op de lange termijn ondermijnt.

“Innovatie en automatisering kunnen hierop een antwoord bieden” , zegt Chris Ganseman, Technical Project Managerbij Flanders Make. “Autonome landbouwvoertuigen zorgen voor een hogere productie omdat ze dag en nacht werken. Ze kunnen ook het tekort aan arbeidskrachten opvangen en vervelende, monotone taken overnemen van de landbouwer. Al zullen landbouwers nooit helemaal vervangen worden, iemand moet die machines wel controleren en onderhouden.”

FlandersMake-Autonome-Tractor_3

Technologie van Flanders Make

Flanders Make ontwikkelde een zelfrijdende tractor waarbij de hoogtechnologische snufjes van zelfrijdende wagens gecombineerd werden met een hoge precisie in uitvoering van zijn taken. Uiterst nauwkeurige GPS infrastructuur, sensoren, camera’s en scanners zorgen ervoor dat hij dag en nacht kan opereren in vaak stoffige omstandigheden. Dankzij Artificiële Intelligentie kan hij ook veilig anticiperen op personen die zijn pad kruisen.

Deze autonome tractoren kunnen allerlei repetitieve taken voor hun rekening nemen, bijvoorbeeld hooibalen ophalen op verschillende plekken op het veld en samenbrengen voor transport, automatisch ploegen, maaien of sproeien. Hierdoor kunnen landbouwers zich meer toeleggen op complexe opdrachten die minder makkelijk te automatiseren zijn.

“Autonome voertuigen kunnen ons bijstaan, waardoor we meer tijd kunnen vrijmaken voor taken waar onze kennis en ervaring nuttig blijft.” zegt Mark Nickmans van fruitbedrijf Nickmans uit Halen. “De hele landbouwsector moet beter georganiseerd worden. Autonoom werkende voertuigen horen daar in de toekomst sowieso bij.”

FlandersMake-Autonome-Tractor_4

Toekomst

We evolueren naar een situatie waar de operator zijn autonome voertuigen aanstuurt via een programma op de pc of tablet. Verschillende machines zullen ook samenwerken. Zo kunnen bijvoorbeeld een drone en autonoom rijdende tractor samen ingezet worden om een optimaal sproeiresultaat te bekomen.

Flanders Make werkt daarnaast bijvoorbeeld ook aan technologie voor autonome vorkheftrucks en andere voertuigen die efficiënt en veilig aan de slag gaan in productieomgevingen. Zulke technologische innovaties zijn dus breed inzetbaar en dragen bij tot een sterke industrie in Vlaanderen.

TD

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken