Startpagina Actueel

Nieuwe uitzondering voor gebruik van neonicotinoïden in bietenteelt

Bietentelers kunnen het komende jaar weer insecticiden op basis van neonicotinoïden gebruiken. België verlengt opnieuw de vergunning om de producten te gebruiken, meldt L'Avenir woensdag.

Leestijd : 1 min

De dienst Gewasbeschermingsmiddelen en Meststoffen van de FOD Volksgezondheid kent een nieuwe uitzondering toe voor de neonicotinoïde imidacloprid, die vooral bekend onder de naam Gaucho van Bayer. De uitzondering geldt voor 1 jaar en kan vernieuwd worden.

Positief advies

De geldende voorwaarden zijn ongeveer dezelfde als die van de afgelopen 3 jaar. Neonicotinoïden zijn sinds 2018 verboden in Europa en er gold dus al een uitzondering op het gebruik ervan in ons land. Minister van Landbouw David Clarinval (MR) liet na een aanvraag van de beroepsvereniging van bietentelers weten dat hij advies ging inwinnen van de experts van de FOD Volksgezondheid. Het positief advies werd dinsdag afgeleverd.

Volgens milieuorganisaties is de verlenging van de uitzondering voor het gebruik van de insecticide, die ze een "bijenmoordenaar" noemen, een zware klap voor de biodiversiteit.

Belga

Lees ook in Actueel

Boerenlandschap Pajottenland geen kandidaat landschapspark meer

Actueel Boerenlandschap Pajottenland was kandidaat om in 2024 één van de 3 Vlaamse Landschapsparken te worden. De partners werkten sinds de zomer van 2022 aan een ambitieus masterplan, waarmee eind mei gekandideerd moest worden voor de finale selectie. De voorbije weken gaven verschillende Pajotse gemeenten echter aan de kandidatuur niet langer te willen ondersteunen. De provincie Vlaams-Brabant beslist daarom de kandidatuur niet in te dienen, bij gebrek aan lokaal draagvlak.
Meer artikelen bekijken