Startpagina Melkvee

Koe uit Peer produceerde al 145.000 l melk op 14 jaar tijd

In het Limburgse dorp Peer baten Dominique Smeets (58) en zoon Peter Smeets (33) het varkens- en melkveebedrijf ‘Kustershof’ uit. Tot voor kort leek hun bedrijf heel gewoon, maar nu kunnen ze zeggen dat ze de meest productieve, Limburgse koe sinds 20 jaar hebben.

Leestijd : 2 min

Vader en zoon wisten dat ‘Melkkoe 107’ het vorige productierecord op hun bedrijf had verbroken, maar ze stonden er niet bij stil dat zo’n hoge cijfers op andere bedrijven ook zeer zeldzaam zijn. “Die koe gaf tot nu toe al 145.000 l melk. Dat is gelijk aan 7 volle tankwagens en 10.000 kg vet en eiwit”, vertelt Dominique. “Het vorige record binnen ons bedrijf stond op 98.000 l. Dat is dus een groot verschil.”

Goede genen

Gemiddeld geeft een melkkoe 8.000 l per jaar. Als we het gemiddelde van onze ‘Melkkoe 107’ berekenen, komt dat neer op meer dan 10.300 l per jaar. “Ik denk dat haar genetica er voor een groot deel tussen zitten,” vertelt Peter. “Haar moeder was ook productief en haar vader was van goede afkomst.”

‘Melkkoe 107’ mag tot haar laatste dagen op het bedrijf blijven.
‘Melkkoe 107’ mag tot haar laatste dagen op het bedrijf blijven. - Foto: Peter Smeets

De koe behaalde 4 jaar geleden de mijlpaal van 100.000 l na 8 lactatieperiodes. Ze was toen ze 10 jaar oud. “‘Melkkoe 107’ is altijd heel gezond geweest”, zegt Peter trots. “Ze heeft nooit last gehad van ziektes of uierproblemen en ze zit altijd van de eerste keer vol. Verder krijgen onze koeien goed eten en staan ze bij warmere temperaturen buiten op de weide. Dat zijn allemaal factoren die van haar een sterke koe hebben gemaakt.”

Kalveren minder productief

Toch scheren de kalveren van ‘Melkkoe 107’ geen hoge toppen. “Ze heeft 11 kalveren gekregen, 9 daarvan waren vrouwelijk. Nu hebben we nog 3 van haar nakomelingen, maar die zijn lang niet zo productief. Ze geven goed melk, maar ze komen niet in de buurt van hun moeder.

We hebben haar nooit een naam gegeven, ook de andere 200 koeien hebben geen naam. Vroeger deden we dat wel, maar met ons computersysteem werken nummers veel beter. Daar kan je geen namen in ingeven.”

Overname bedrijf

Peter stapte in 2007 mee in het bedrijf van zijn vader. “Binnen enkele jaren gaat mijn vader op pensioen, dan hoop ik het bedrijf minstens evengoed verder te zetten. Het zou mooi zijn als ik het productierecord van ‘Melkkoe 107’ kan verbreken met een andere koe, maar die kans is wel heel klein.”

Een verblijf op ons Kustershof van 14 jaar is eigenlijk ongekend voor een melkkoe. Gemiddeld staan de koeien hier iets langer dan 5 jaar. Omdat ze zo’n sterk werk heeft geleverd, mag ‘Melkkoe 107’ op onze boerderij blijven wanneer ze te oud is voor productie. Dat heeft ze wel verdiend”, lacht Dominque.

Sanne Nuyts

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken