Startpagina Actueel

Laag gehalte mycotoxines in maïsoogst 2020

Het mycotoxinegehalte in de maïsoogst is dit jaar weer laag. Fegra en BFA, de Belgische federaties van respectievelijk de graanhandel en diervoeders, voerden ook dit jaar een gerichte monitoring uit om de aanwezigheid van mycotoxines in maïs na de oogst te bepalen.

Leestijd : 2 min

Sinds enkele jaren werken Fegra en BFA samen voor het gericht monitoren van mycotoxines in maïs. De bedoeling is om zo snel mogelijk na de oogst gegevens te verzamelen en analyseresultaten ter beschikking te stellen aan de verbruikers van maïs. Het rapport voor de oogst van 2020, gebaseerd op 53 stalen en 195 analyses, is nu beschikbaar. Het bevestigt een laag niveau van contaminatie. 25 stalen kwamen uit België, 17 uit Frankrijk, 4 uit Nederland, 1 uit Polen en 6 van onbepaalde oorsprong.

Voldoende aandacht via bemonsteringsplannen

Mycotoxines zijn natuurlijke toxines, reeds aanwezig vóór de oogsttijd, die geproduceerd worden door schimmels. Ze ontwikkelen zich in het veld op de plant en ook na het oogsten tijdens de opslagperiode. Wegens hun natuurlijke aanwezigheid hebben FEGRA en BFA beslist om ook dit jaar voldoende aandacht te schenken aan de aanwezigheid van mycotoxines via hun bemonsteringsplannen.

Geen enkel resultaat overschreed de richtwaarden voor de verschillende geanalyseerde mycotoxines, waarvan vele onder de detectielimieten lagen. Voor elke geteste mycotoxine is het aantal resultaten dat zich bevindt onder de illustratieve drempelwaarden als volgt: 39/50 voor DON (300 ppb), 41/49 voor ZEA (100 ppb), 20/24 voor Fumonisine B1 (200 ppb), 14/17 voor Fumonisine B2 (25 ppb), 16/18 voor T-2 (5 ppb), 14/15 voor HT-2 (5 ppb), en 19/22 voor Aflatoxine B1 (1 ppb).

Waakzaamheid blijft aan de orde

Het niveau van besmetting blijft laag, maar waakzaamheid blijft aan de orde. Bij analyses die onmiddellijk na de oogst worden uitgevoerd (Early Warning) moet verder ook rekening worden gehouden met mogelijke besmetting tijdens de opslagperiode. Het is dus belangrijk om goede opslagpraktijken toe te passen, zoals bijvoorbeeld voldoende afkoeling en ventilatie na droging.

Fegra-BFA

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken