Startpagina Actueel

Weer een geval van vogelgriep in Nederland, eerste in Frankrijk

In de Nederlandse provincie Friesland is bij een vleeskuikenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat volgens het ministerie van Landbouw waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de ziekte. In Frankrijk werd het eerste geval van vogelgriep vastgesteld.

Leestijd : 2 min

De 21.000 kippen van het bedrijf in het Friese Sint Annaparochie worden uit voorzorg geruimd. Er is een vervoersverbod afgekondigd in de zone van 10 kilometer rond het getroffen bedrijf. In die zone bevinden zich nog 13 andere pluimveebedrijven.

In het wat zuidelijker gelegen Witmarsum werd op 21 november al vogelgriep geconstateerd. Daar werden toen 90.000 kippen geruimd. Voor commerciële pluimveebedrijven geldt sinds 22 oktober een ophokplicht. Vogelgriep heeft de afgelopen weken bedrijven getroffen in onder meer Groningen, Friesland, Gelderland en Utrecht.

Vogelgriep op een eendenkwekerij in Frankrijk

In Frankrijk is vogelgriep vastgesteld in een pluimveebedrijf. Het gaat om een eendenkwekerij in les Landes, even ten noorden van Biarritz. Sinds de terugkeer van deze ziekte in november is het de eerste keer dat het virus is aangetroffen in een kwekerij in Frankrijk. Eerder gebeurde dat ook al in het wild en in dierenwinkels.

De 6.000 eenden in de kwekerij, in de gemeente Bénesse-Maremne, zijn afgemaakt. In een omgeving van 10 kilometer rond de besmettingshaard gelden voortaan strenge maatregelen voor gevogelte. De eerste Franse gevallen doken in november al op in dierenwinkels op Corsica en het departement Yvelines, ten westen van Parijs. In het wild waren ook verschillende gevallen van het vogelvirus, zeer besmettelijk en dodelijk voor vogels. Het virus kan niet overgedragen worden op mensen.

Belga

Lees ook in Actueel

Franse ‘pipiverwerker’ plant site in België

Akkerbouw De Franse start-up Toopi Organics, gespecialiseerd in het verzamelen van menselijke urine om die te herwerken tot ‘biostimulanten’ voor gebruik in de landbouw, heeft 16 miljoen euro opgehaald om zijn ontwikkeling in Frankrijk en België te versnellen. Ze plannen ook een site in ons land.
Meer artikelen bekijken