Startpagina Paarden

Bijzondere dressuurhengst Adel 357 overleden

Op 17-jarige leeftijd kreeg de Friese hengst Adel 357 een groots afscheid tijdens de hengstenkeuring 2009. Hij werd volop in de schijnwerpers gezet toen er werd stilgestaan bij zijn indrukwekkende palmares en zijn belangrijke rol bij de promotie van Friese paarden wereldwijd. Zijn laatste levensjaren kon Adel 357 van zijn pensioen genieten bij de familie Vanderlocht uit Korspel-Beringen, waar hij op 29-jarige leeftijd - nog steeds helder in het hoofd - is ingeslapen.

Leestijd : 2 min

Peter Spahn is vol lof over dit paard, dat half november gestorven is: “Voor karakter krijgt hij een 10. Een paard met het karakter van Adel 357 heb ik na hem nooit meer gehad.” Adel was het eerste Friese paard waar Peter op reed. “Ik was meteen verkocht. Met Adel is voor mij alles begonnen. Dat maakt hem extra speciaal.” Het was de tijd dat Friese paarden niet hoog in de dressuur reden. “We hadden als doel gesteld om met Adel naar de Prix St. George te rijden”, herinnert Peter zich. Met wij bedoelt hij zichzelf en de eigenaars van Adel 357, de familie Thieu Vanderlocht. Hij kocht de jonge Adel 357, toen hij nog Cas heette, als veulen voor 5000 gulden bij zijn fokker Gevers uit Schijndel. Thieu was pas zijn hengstenhouderij begonnen en kreeg veel aanloop. Daar waren ook mensen bij die Cas wel wilden kopen. “Toen kreeg ik in de gaten dat hij weleens wat bijzonders kon zijn”, aldus Thieu. Aan verkopen, ondanks aantrekkelijke bedragen, dacht hij niet. Ook niet toen de jonge hengst als 3-jarige niet door de selectie kwam bij de hengstenkeuringsjury. “Ik heb ‘m ook gehouden voor Peter Spahn, hij was bij ons kind aan huis.”

Dressuur met Peter Spahn

Peter reed de hengst in de dressuur niet alleen naar de Prix St. George, maar zelfs naar de Grand Prix en toen ook nog internationaal. Dat was een primeur voor Friese paarden. Hij ging van België en Nederland naar Hongarije, Engeland, en Duitsland. Peter en Adel 357 reisden heel Europa door. ‘Gewoon met de trailer achter de jeep, duizenden kilometers van huis.’ Als verklaring voor het succes noemt Peter het ‘interieur’ van de hengst. ‘Een goed dressuurpaard heeft naast een functionele bouw en goede gangen ook een sterk karakter nodig. Adel had dat karakter. Op 8-jarige leeftijd kende hij de GP-oefeningen. Wat als 3-jarige niet lukte, was wel succesvol op 6-jarige leeftijd: Adel 357 verdiende zijn dekbrevet. Met een 7 voor stap en galop, een 8 voor draf én een 9 voor zijn karakter. In 2003 werd hij op afstammelingen afgekeurd. De nalatenschap van Adel 357 is echter onverminderd groot. Van zijn zonen Hedser 456 en Anders 451 is de laatste nog in leven. Gestationeerd in Zuid-Afrika volgde Anders 451 zijn vader op in het verleggen van grenzen. In 2014 was hij het eerste Friese paard dat aan de Wereldruiterspelen deelnam. Met Ulbe 506 heeft Anders 451 een zoon die het schopte tot KFPS-stamboekhengst en daarmee een kleinzoon is van Adel 357.

B.L.

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken