Startpagina Economie

Wereldwijd blijft de aanvoer van melk stijgen, ook in de Europese Unie

De melkaanvoer blijft dit najaar stijgen, zowel in de EU als wereldwijd. Dat blijkt uit de marktinformatie van United Experts van DLV.

Leestijd : 2 min

Na het herstel van de melkaanvoer in september in Europa blijft de melkaanvoer wereldwijd in oktober hoog: Argentinië (+5,7%), Wit-Rusland (+5,3 %), Nieuw-Zeeland (+0,84%), VS (+2,3%), Uruguay (+4,8%), Japan (+1,7%) en Mexico (+5,2%).

In Europa zien we ook in oktober meer melk, onder meer in ons land (+1,18%, in september nog +3%), Tsjechië (+3,1%), Hongarije (+1,6%) en Polen (+2,5%). Tegenover verleden jaar daalt de melkaanvoer in Nederland lichtjes. Dat is wellicht het gevolg van de bedrijfskeuze om fosfaatrechten af te kopen of om koeien af te voeren. De vraag is of men in een gevaccineerde wereld straks meer zuivel zal consumeren om de momenteel toch ruime melkaanvoer op te vangen.

De boterindex in de EU blijft vrij stabiel. De eerste boterindex van december komt op 3.333 euro per ton. Door de stijging van de boterprijs op de Global Diary Trade (GDT) komt de EU-boterprijs nu dicht bij de Nieuw-Zeelandse. Daardoor is er , ondanks de dure euro, toch stilaan concurrentie mogelijk met EU-boter op de wereldmarkt. Wereldwijd kent boter nog altijd relatief hoge voorraden.

In het begin van het jaar was de Chinese import van melkpoeder dan weer zwakker, maar de Chinezen zijn dat nu allemaal aan het goedmaken. Dat verklaart het stijgende beeld van de poederprijzen op de GDT. Zowel bij vollemelkpoeder (+5%) als bij mageremelkpoeder (+3,6%) was er een mooie prijsstijging. Zo’n sterke prijsstijging heeft vaak te maken met een partij die dichtbij een product nodig heeft.

Deze keer is dat echter niet het geval: we zien bij de poeders alle contractmaanden (op de GDT altijd de komende 6 maanden, meestal fysieke handel 5 maanden vooruit) stijgen naar een gelijk prijsniveau. De EU-index van mageremelkpoeder steeg begin december een klein beetje naar 2.170 euro per ton.

De poedervoorraden zijn niet groot, waardoor deze prijs zeker te houden is en zelfs kan stijgen als er optimistisch nieuws komt.

LV

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken