Startpagina Actueel

Schadevergoedingen voor fipronilcrisis bijna allemaal uitbetaald

Alle ondernemingen die getroffen werden door het illegale gebruik van fipronil kregen eindelijk een schadevergoeding. “Deze vergoedingen zijn in totaal goed voor 12 miljoen euro. Het einde van dit proces betekent dat we de bladzijde van de crisis uit 2017 definitief kunnen omslaan”, aldus federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR).

Leestijd : 2 min

In 2017 werd ons land getroffen door de fipronilcrisis, een insecticide die illegaal werd gebruikt in pluimveestallen, waarbij een grote hoeveelheid door onze boeren geproduceerde eieren besmet raakten.

Zowel ondernemingen uit de landbouwsector als ondernemingen die actief zijn in de verwerking en distributie van producten op basis van eieren kregen uitzicht op een vergoeding. Naar aanleiding van deze zaak werden namelijk een wet en 2 koninklijke besluiten uitgevaardigd om de betrokken ondernemingen te compenseren: het eerste besluit had betrekking op de primaire sector, het tweede op de verwerking en distributie van producten op basis van eieren.

Dit compensatieproces loopt eindelijk ten einde. Voor de primaire sector werden in 2018 al 76 bedrijven vergoed voor een totaalbedrag van 11.079.1013,76 euro. Voor de verwerkings- en distributiesector zullen 31 bedrijven een totaalbedrag van 915.517,56 euro ontvangen. Het gaat om pakstations, slachterijen en ondernemers die verwerkte eierproducten produceren. Bijna alle bedragen zijn uitbetaald, met uitzondering van 2 dossiers die nog moeten worden afgerond.

David Clarinval, de minister van Landbouw, is blij dat hij dit pijnlijke dossier kan afsluiten. "Het is aan Justitie om degenen te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor een grootschalige fraude die de hele sector van gevogelte en verwerkte eierproducten heeft bestraft. Ik ben blij dat ik een door mijn voorganger opgestarte zaak kan afronden, waardoor al deze bedrijven kunnen worden gecompenseerd.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken