Schadevergoedingen voor fipronilcrisis bijna allemaal uitbetaald

In 2017 moesten heel wat eieren vernield worden na besmetting met het insecticide fipronil. Bijna alle schadevergoedingen werden intussen uitbetaald.
In 2017 moesten heel wat eieren vernield worden na besmetting met het insecticide fipronil. Bijna alle schadevergoedingen werden intussen uitbetaald. - Foto: Belga

In 2017 werd ons land getroffen door de fipronilcrisis, een insecticide die illegaal werd gebruikt in pluimveestallen, waarbij een grote hoeveelheid door onze boeren geproduceerde eieren besmet raakten.

Zowel ondernemingen uit de landbouwsector als ondernemingen die actief zijn in de verwerking en distributie van producten op basis van eieren kregen uitzicht op een vergoeding. Naar aanleiding van deze zaak werden namelijk een wet en 2 koninklijke besluiten uitgevaardigd om de betrokken ondernemingen te compenseren: het eerste besluit had betrekking op de primaire sector, het tweede op de verwerking en distributie van producten op basis van eieren.

Dit compensatieproces loopt eindelijk ten einde. Voor de primaire sector werden in 2018 al 76 bedrijven vergoed voor een totaalbedrag van 11.079.1013,76 euro. Voor de verwerkings- en distributiesector zullen 31 bedrijven een totaalbedrag van 915.517,56 euro ontvangen. Het gaat om pakstations, slachterijen en ondernemers die verwerkte eierproducten produceren. Bijna alle bedragen zijn uitbetaald, met uitzondering van 2 dossiers die nog moeten worden afgerond.

David Clarinval, de minister van Landbouw, is blij dat hij dit pijnlijke dossier kan afsluiten. "Het is aan Justitie om degenen te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor een grootschalige fraude die de hele sector van gevogelte en verwerkte eierproducten heeft bestraft. Ik ben blij dat ik een door mijn voorganger opgestarte zaak kan afronden, waardoor al deze bedrijven kunnen worden gecompenseerd.”

Anne Vandenbosch

Meest recent

Meest recent