Startpagina Actueel

Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw: Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid

Landbouwleven blikt met minister Crevits terug op het bewogen jaar 2020, maar kijkt ook hoopvol vooruit naar 2021.

Leestijd : 2 min

Wat betekende 2020?

“De coronacrisis heeft een enorme impact gehad op iedereen, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. We hebben vlug geschakeld en extra middelen vrijgemaakt om de eerste maanden te overbruggen. Tegelijk hebben we ervoor gezorgd dat de dienstverlening van de overheid naar onze boeren toe niet te lijden heeft gehad onder de crisis. Al zijn er wel heel wat studiedagen en contactmomenten tijdens de traditionele landbouwbeurzen in het water gevallen. Dat is het grootste gemis bij iedereen: echt contact hebben met elkaar. Maar ik heb ervaren dat onze boeren heel vlug alle zeilen bijzetten om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. De vele initiatieven op vlak van thuisverkoop, leveringen huis-aan-huis... hebben ervoor gezorgd dat de Vlaming de boer voor een stukje (her)ontdekt heeft. Zo ook wat de grote waarde van het platteland is om te gaan wandelen of fietsen.”

“Naast de coronacrisis hadden we nog andere kopzorgen zoals de brexit, waarvan het nog altijd afwachten is wat het eindresultaat zal zijn en wat de concrete gevolgen zullen zijn vanaf 1 januari 2021. De toekomst van de Vlaamse visserijsector hangt hier grotendeels vanaf, maar het economische belang voor onze agrovoedingssector is ook bijzonder groot.

De geboorte van ons eerste kleinkindje Estée is onbeschrijflijk. Voor het eerst oma worden, doet je echt wegsmelten en brengt zoveel warmte in deze moeilijke tijden.”

Wat brengt 2021?

“Ik ben minister van Landbouw én van Voeding. Naast de invulling op Vlaams niveau van het nieuwe GLB, dat zal starten vanaf 2023, zullen we in 2021 starten met een nieuwe traject om de Vlaamse voedseleconomie te versterken. Om boer en burger dichter bij elkaar te brengen met als einddoel om tot een duurzaam en rendabel inkomen te komen voor al onze boeren. We doen dit samen met alle schakels van de keten en met bijzondere aandacht voor boer én consument.”

“Ik hoop dat het een jaar wordt waarin we allemaal weer dichter bij elkaar mogen zijn, waar we familie en vrienden weer volop mogen zien én knuffelen. Ik gebruik graag een uitspraak van Albert Einstein : ‘Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid’. En ik wens iedereen, zeker de lezers van Landbouwleven, een goede gezondheid toe.”

LV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken