Startpagina Vleesvee

Project ‘Loslopend Vee’ kent succesvolle start

In Balen en Mol startte in juli 2020 het project ‘Loslopend Vee’. Koeien, schapen en geiten staan daar niet meer binnen in fysieke, maar binnen virtuele omheiningen. De grenzen van het gebied worden voorgeprogrammeerd via gps-coördinaten. Via een halsband die de dieren krijgen, klinkt een geluidssignaal als ze de virtuele grens naderen. Als ze daarna nog verder richting de grens lopen, ontvangen ze een kleine elektrische schok. De grenzen kunnen bij dit systeem gemakkelijk verlegd worden via nieuwe gps-coördinaten.

Robin Mens, veehouder uit Balen, startte het project met zijn Aberdeen-runderen. Het innovatieve systeem komt uit Noorwegen en werd ontwikkeld door de firma Nofence. Dankzij de halsbanden hoeven geen omheiningen meer geplaatst te worden. Zo kunnen landbouwers en natuurbeheerders samenwerken. Vaak heeft de landbouwer grond te kort, en heeft de natuurbeheerder nood aan grazers op zijn land, maar omheiningen ontsieren het landschap. Verder kan het project bijdragen aan dierenwelzijn, natuurbeheer, landschapskwaliteit, kwalitatief natuurvlees...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Vleesvee

“Hier komt geen ander ras in de stal dan Belgisch witblauw”

Vleesvee Frederik Van Caelenberghe en zijn echtgenote Melissa van de Watermolenhoeve in Massemen zijn blij met de betere prijzen die ze sinds kort krijgen voor hun witblauwe runderen. Die geven hun en hun collega’s opnieuw wat ademruimte om voort te kunnen ondernemen. Er zijn echter nog meer uitdagingen voor de sector van het vleesvee in Vlaanderen dan enkel de prijzen.
Meer artikelen bekijken