Demo staat stil

bij spuittechniek

en driftreducerende doppen

Martijn D’Hoop van Inagro bracht vooral een uiteenzetting rond driftreducerende doppen. Het probleem zit hem in het feit dat de VMM nog steeds teveel residu van gewasbeschermingsmiddelen terugvindt in het water. In sommige meetpunten worden vlot 30 à 40 actieve stoffen terug gevonden. Dat dit teruggevonden wordt is niet altijd het probleem op zich. Er is pas een probleem als de norm wordt overschreden. Maar die wordt wel snel gehaald: twee druppels van een actieve stof loslaten in een meer van 1 ha groot en 1 m diep is al voldoende om een normoverschreiding te bekomen.

Martijn D’Hoop wijst erop dat we de hoofdoorzaak van de vervuiling zelf in handen hebben: dat is de puntvervuiling. Dit kan bijvoorbeeld optreden als we het spuittoestel uitwendig reinigen op het betonnen erf en het water afspoelt naar de beek. Maar ook drift is een probleem.

Drift is veel meer dan water contamineren. Zo kunnen de kleine druppels van de spuitnevel worden meegenomen naar naburige percelen. Of ze kunnen voorbijgangers storen waardoor de landbouw een slecht imago krijgt en gewasbeschermingsmiddelen verder onder druk staan.

Sinds 1 januari 2017 moeten 50% driftreducerende doppen worden gebruikt. Ten opzichte van de goed gekende standaard spleetdop, zorgen deze voor een grotere en zwaardere druppel. Deze waait minder snel weg met de wind en bereikt de grond sneller. Ook luchtmengdoppen maken zwaardere druppels.

Martijn D’Hoop legt uit dat in de courante akkerbouwgewassen de meeste driftreducerende doppen zijn uitgetest. De conclusie luidt dat er in de werking van de middelen geen verschil wordt gezien tussen driftreducerende doppen en standaard spleetdoppen. Martijn D’Hoop raadde wel aan om in de bietenteelt op te passen, waar hij geen luchtmengdoppen adviseert. In de bietenteelt wordt meestal klein onkruid behandeld, waardoor een grove druppel wel eens naast het blad terecht kan komen.

Er werd ook op gewezen dat er een lijst is met driftreducerende doppen. Martijn D’Hoop geeft wel aan dat dit een ‘dynamische lijst’ is die aan wijziging onderhevig is. Er kunnen immer steeds nieuwe doppen aan toegevoegd worden. Dit is tevens een kleine valkuil voor wie een nieuwe spuitmachine of nieuwe doppen aanschaft. Om in regel te zijn moeten de toegepaste doppen zijn opgenomen in de lijst van erkende doppen. In de praktijk zijn er driftreducerende doppen in omloop die echter niet erkend zijn. Bij een controle is een niet erkende dop hetzelfde als een niet-driftreducerende dop, ook al laat hij technisch gezien iets anders blijken. Martijn D’Hoop hoopt in de toekomst de lijst met erkende driftreducerende doppen uit te breiden.

T.D.

Meest recent

Meest recent