Limburg op de Belgische landbouwkaart

Uit een studie die de provincie Limburg samen met de andere provincies heeft laten maken en uit de provinciale landbouwanalyse uit 2014 kon men het volgende geven over de huidige situatie.

2.900 Limburgse land- en tuinbouwbedrijven vertegenwoordigen samen een omzet van 635 miljoen euro, bijna 12 % van de totale productiewaarde op Vlaams niveau. De land- en tuinbouwsector is de primaire schakel in het ruimere agrobusinesscomplex (ABC) waarbinnen in Limburg nog eens een kleine 4.000 bedrijven actief zijn. Wanneer we gaan kijken naar het grotere ABC-complex in Limburg wordt dit een productiewaarde van 4 miljard euro, primaire productie inbegrepen.

De Limburgse land- en tuinbouwbedrijven creëren direct en indirect een regelmatige tewerkstelling van bijna 8.000 mensen. Kijken we wederom naar de tewerkstelling in het agrobusinesscomplex, dan komt dit op ongeveer 12.600 mensen. Daarnaast kent de sector ook jaarlijks meer dan 31.000 seizoensarbeiders.

De fruitteelt en akkerbouw hebben een sterke verankering in Zuid-Limburg. In het noorden van Limburg bevindt zich vooral intensieve veehouderij en een sterke groenteteelt. 60% van de Vlaamse productiewaarde in de fruitteelt wordt in Limburg gerealiseerd. De Limburgse suikerbietenteelt vertegenwoordigde in 2016 bijna 21% van de Vlaamse productiewaarde. 65% van de Vlaamse asperges worden eveneens bij ons geteeld. Ook chicorei, voedergewassen, sla en erwten zijn belangrijke teelten. Limburg kent daarnaast 390.000 varkens en 137.000 runderen verspreid over 335 en 1.191 bedrijven. Meer dan 12% van het totale Vlaamse pluimvee bevindt zich in de provincie.

Meest recent

Meest recent